Måndagar har blivit roliga
En glad konsult har mycket att göra och det är på måndagseftermiddagar som flest uppdrag annonseras. Det innebär att måndagen borde vara ”planera beläggnings”-dagen för alla gigare. Det gäller året runt enligt Brainvilles senaste konsultrapport som jag har plockat godbitarna från till denna artikel.

Hur jobbar du med din beläggning och planering över året? Visste du att flest projekt startar i januari och april och att uppdragen i snitt pågår i 200 dagar? Hur påverkar det hur du lägger upp ditt sälj och nätverkande?

Läs också: Konsultexperten: Prova på konsultrollen som intern gigare

Konsultåret är nio månader
Jag har tidigare skrivit om vikten av planering eftersom konsultåret är ganska kort och gigarna har endast nio månader på sig att tjäna ihop pengar både till verksamhetsårets beläggning och bygga buffert. Det är viktigt att ha råd att sitta på bänken, gå kurser och utveckla sig och sitt erbjudande samt hantera eventuellt intäktsbortfall på grund av förkortade uppdrag eller sjukskrivning.

70 procent av uppdragen startar direkt
Så kallade asap-uppdrag är de allra vanligaste inom it-branschen och består av så många som 70 procent av alla uppdrag. Så tajmingen är en viktig faktor för att kunna knipa de mest intressanta gigen. Snittet för konsultbranschen är över 50 procent för övriga konsultinriktningar, vilket också är en hög andel av alla uppdrag. 

Det här är en artikel från Expert Network »

Hetaste profilerna
Det är störst efterfrågan på projektledare, Java- och Dotnet-konsulter samtidigt som efterfrågan på testare minskat rejält på grund av lågkostnadslösningar utomlands. Priser för testare har rasat i Sverige så det lönar sig inte att köpa det hemma och det är även ett bra exempel på arbetsuppgifter som enkelt kan göras på distans, även från andra tidszoner.

För dig som är ny som gigare eller vill bli det är systemutveckling och projektledning intressanta karriärvägar där det lönar sig att vidareutveckla sig och sitt erbjudande för att bli utvald. Det kan handla om att slipa på bemötande och professionalism i projekt eller blir bättre på att implementera. För projektledare är kopplingen till kommunikation ständigt aktuell. Utan bra förändringsledning följer inte önskade beteenden med, som en digitalisering är tänkt att skapa förutsättningar för.

Läs också: Konsultexperten: Vem vinner och förlorar på dagens inköpsprocesser?

Systemutvecklare har också en ökning i förfrågningar från 24 till 27 procent jämfört med 2017. Bakgrunden till att konsultmarknaden fortsätter att växa är företagens fokus på fortsatt digitalisering och automatisering. Kanske har vi kommit till det läget då vi slutar använda begreppet digitalisering eftersom det är en självklar del av alla beställares affärs- och organisationsutveckling? Det gäller både näringslivet och inte minst inom offentlig sektor som har mycket kvar att uträtta för att bättre möta medborgarnas behov i vardagen.

Fakta

  • Sök nya gig på måndagar!
  • Snabbhet lönar sig när 70 procent av gigen är adhoc
  • Planera uppdragsstart och slut till januari och april
  • Säkra flest intäkter kvartal 1 och 2
  • Projektledare vinner på att förändringsleda och kommunicera
  • Alla gigare vinner på att planera sitt konsultår och relationsbyggande

Befattning: Vd, strategikonsult
Företag: Konsultboken
Linkedin: Marianne Olsson
Twitter: @marianne_marre
E-post: marianne.olsson@konsultboken.se
Hemsida: www.konsultboken.se
Expertområden: Konsultbranschen, konsultrollen, gig-ekonomin, försäljning, marknadsföring, digitalisering.
Bakgrund: Konsultexpert. Har lång erfarenhet från arbete med kommunikation och projekt inom fastighet-, telekom- och it-branschen. Lång erfarenhet som konsult, föreläsare, moderator och rådgivare till såväl privat som offentlig verksamhet. Författare till “Konsultboken” och “Framgångsrik konsult”.