Nej, Amazons vd Jeff Bezos är inget Powerpointfan. På möten på chefsnivå i företaget är det helt enkelt förbjudet att använda Powerpointpresentationer, skriver Inc.
Jeff Bezos förespråkar i stället en mer ”berättande struktur”. Så i stället för att läsa ett antal punkter på en Powerpointpresentation börjar i stället mötet med att alla får läsa igenom ett sex sidor långt pm som är strukturerat som en berättelse och som har ”riktiga meningar, ämnesord, verb och substantiv”.
Läs också: Amazonmiljardären Bezos knep för att rekrytera de smartaste
När alla läst klart efter ungefär en halvtimme så är det dags att diskutera ämnet.
Och det finns tre skäl till att han har rätt, skriver Incs skribent Carmine Gallo, som själv ägnat sig just åt så kallad storytelling för företag de senaste 20 åren.
För det första gillar våra hjärnor berättelser. När vi en gång i tiden fick kontroll över elden så innebar det inte bara att vi kunde laga mat på ett nytt sätt utan också att vi satt tillsammans och berättade historier för varandra – historier som gav oss instruktioner, varningar och inspiration. Våra hjärnor är gjorda för det och vi har lättare att komma ihåg och ta till oss information som presenteras som historier.
För det andra är det lättare att få med sig människor med historier. Våra känslor har den snabbaste vägen till hjärnan och då är historier ett bra sätt att få över sina idéer till andra.
Jeff Bezos har också sagt att han är ett stort fan av anekdoter i företag. Ofta ger kundernas anekdoter om företaget mer insikter än data anser han.
Läs också: Nu är Amazons Jeff Bezos världens rikaste person genom tiderna
– Jag har lagt märke till att när anekdoterna och nyckeltalen inte stämmer överens är det ofta anekdoterna som har rätt. Det är därför det är så viktigt att kolla av data med din intuition och dina instinkter och det måste du lära ut till cheferna, säger han.
Till sist handlar det om att punkter inte inspirerar men att berättelser gör det. Hjärnan tar inte in information i punkter. Enligt hjärnforskare har vi helt enkelt lättare att komma ihåg saker om vi ser bilder av objektet eller ämnet än om vi läser text på en bild.