För en knapp månad sedan röstades det kontroversiella förslaget till nytt direktiv för digital upphovsrätt igenom i EU-parlamentet. Innan det är på plats ska det dock förhandlas i ministerrådet och sedan ska EU-parlamentet rösta ytterligare en gång.

Och nu sällar sig Youtubes vd Susan Wojcicki till kritikerna. Det handlar specifikt om den artikel 13 i förslaget som ålägger plattformar som Youtube att blockera upphovsrättsskyddat material, i praktiken skapa ett uppladdningsfilter.

I ett inlägg på Youtubes Creator Blog skriver hon att förslaget om ett filter ”drastiskt kan förändra det internet som finns i dag”.

Läs också: EU:s ”femte frihet” tar bort krav på var data lagras

Susan Wojcicki skriver att det hotar att göra det omöjligt för miljoner människor att ladda upp innehåll på Youtube och att det kan blockera människor från att se sådant som lagts upp – även sådant som undervisningsmaterial som språkkurser, träningstutorials och liknande instruktionsvideor.

”Den här lagstiftningen utgör ett hot både mot din försörjning och din möjlighet att dela din röst med världen”, skriver Susan Wojcicki och fortsätter:

”Om direktivet implementeras på det sätt som det föreslås så hotar Artikel 13 hundratusentals jobb, europeiska kreatörer, företag, artister och alla som de anställer. Förslaget kommer att tvinga plattformar som Youtube att prioritera innehåll från ett litet antal stora företag."

Hon uppmanar kreatörerna att protestera mot förslaget på sociala medier under parollen #SaveYourInternet.