När man talar om virtuell verklighet, förstärkt verklighet eller blandad verklighet så är det lätt att komma att tänka på gaming och konsumentteknik. Men det är inte det den globala Mixed Reality-chefen Lorraine Bardeen talar om när vi träffar henne under konferensen Techdays i Stockholm. Tvärtom skulle man kunna säga. Det handlar om applikationer för tung industri, lagerarbetare, detaljhandel eller logistik.

Hon återkommer till ett par primära användningsområden.

– Vi måste kunna erbjuda lösningar för att enklare visualisera hur fysiska ytor kan utnyttjas och att yrkesmänniskor inom till exempel tillverkningsindustri ska kunna få till exempel fjärrsupport samtidigt som de använder händerna för något annat.

Man ska kunna samarbeta med experter för att lösa problem snabbare, använda videosamtal och dela bilder. En nyckelkomponent är den holografiska datorn Hololens som Microsoft lanserade för företag så sent som i september i år.

Läs mer: Microsoft släpper AR-hjälmen Hololens för företag

Det är inte första gången Microsofts chef för blandad verklighet är i Sverige. Lorraine Bardeen är en frekvent besökare och skälet till det är det förvärv som Microsoft gjorde för snart två år sedan, då de köpte upp Linköpingsbaserade Donya Labs med programvaran Simplygon som används för att komprimera och optimera 3D-verktyg.

– Det har varit en viktig del i spelbranschen för att optimera 3D-innehåll på alla plattformar. Men vi tror också att det här är kritiskt för blandad verklighet, att kunna visualisera all sorts innehåll i 3D, från applikationer till objekt, designprojekt, CAD-filer eller robotics.

– Vi vill att företag ska kunna använda sitt 3D-innehåll inte bara för till exempel produktdesign i tillverkningsindustrin utan också i försäljningen och marknadsföringen, det är därför Simplygon är så viktigt för oss.

Lorraine Bardeen säger att hon är imponerad av den teknik hon ser i Sverige överhuvudtaget.

– Det spelar ingen roll vilken teknik det handlar om. Man ser ledande svenska företag i de flesta sektorer, oavsett om det är gaming, försvarsindustri, konsument eller företagsmjukvara. Så vi är glada att vi har utveckling här, men också att vi har kunder som jag nästan ser som en del av vår utvecklingsavdelning, de hjälper oss och som vi arbetar med.

När det gäller just förstärkt och blandad verklighet så är det ganska nya företeelser. Hon säger att Microsoft vill få ner tiden det tar för företagen att starta projekt inom det här området. Detta genom att paketera applikationer så att de första faserna med prototyper och pilotprojekt kan hoppas över eller förkortas.

– Det är därför vi har byggt applikationer som är färdiga att använda inom till exempel system för fjärrsupport. Det andra vi gör är att arbeta med partner. Vi har hundratals partner som arbetar med det här i dag och det gör att arbeta med projekt för företag och utveckla mer anpassade applikationer.

Lorraine Bardeen säger att deras partner-ekosystem blir allt mer moget och har gått från att bara utgöras av små agila företag i fronten till stora och breda systemintegratörer, som arbetar med blandad verklighet vid sidan av sin övriga portfölj.

Läs mer: Nu kommer Microsofts Hololens till Sverige

Vilka branscher fokuserar ni på i det här skedet?

– Det är egentligen enklare att prata om människor, och det är ”Firstline worker”, det vill säga de personer som först träffar kunder och som ser produkter och tjänster i praktiken. Det är de som löser problemen på golvet i tillverkningsindustrin. Hittills har tekniken på många sätt inte funnits där för dem.

– De har massa utrustning på sig och behöver kunna hålla i verktyg eller använda händerna när de ska göra sitt jobb. Om de ska till exempel fjärrsupport så kan det vara svårt att hålla i en mobiltelefon. Med Hololens, som du kan sätta på huvudet, så får du händerna fria.

Lorraine Bardeen fortsätter:
– Dessutom är de vana vid att använda speciella verktyg, det är inget konstigt för dem, plocka upp en ny såg eller lära sig en ny teknik – därför ser vi också att den här kategorin snabbt tar till sig de här lösningarna.

För många är det emellertid inte naturligt att sätta en tingest som Hololens på huvudet.

Kommer Hololens att bli en device som är lika naturlig att använda som en smartphone i framtiden?

– Ja, det tror jag, men för mig är det lite som att prata om sina egna barn. Jag har jobbat med det länge. Men det kommer ju andra produkter också och det är viktigt. De här produkterna kommer bli lika enkla att använda som smartphone, och för många kommer det att vara underbart att kunna ha sina händer fria, säger hon.