Ansiktsigenkänning är inte helt nytt på Heathrow utan har använts i nästan tio år för inrikesflyg framhåller Simon Wilcox, som ansvarar för automatiseringen för resenärer på Heathrow till vår systertidning Computerworld UK.

– Vi använder ansiktsbiometri och matchar den vid boardingen så vi har redan mycket erfarenhet av systemet från våra 4,5 miljoner inrikesresenärer.

Nästa steg blir nu att rulla ut tekniken på hela flygplatsen så att resenärerna inte ska behöva verifiera sin identitet flera gånger när de rör sig genom terminalen. Satsningen kostar 50 miljoner pund, drygt en halv miljard kronor och tekniken beräknas vara på plats till sommaren 2019.

Läs också: Det här är AI och så funkar det

Om systemet av någon anledning krånglar eller råkar på knepigheter som tvillingar eller en mamma som bär ett barn så kommer personalen att kunna använda manuella processer för identitetskontroller.

Satsningen har dock fått kritik ur integritetsperspektiv.

Silkie Carlo chef på Big Brother Watch konstaterar att så kallade ansiktsavtryck är känslig information som identifierar oss på samma sätt som fingeravtryck eller dna och att vi behöver veta hur den behandlas.

– Passagerarna förtjänar att få veta om det går att välja ansiktsigenkänning, vilka som behandlar ansikts-id, var de lagras och vilka de eventuellt delas med säger hon.

Läs också: Flög med falskt pass – stoppades av ansiktsigenkänning

Cio:n på Heathrow, Stuart Birrell, säger att man är högst medveten om GDPR och integritetsdiskussionen.

– Vad vi än gör måste göras i samverkan med regeringen och få allmänhetens samtycke. Om allmänheten inte vill ha det och inte accepterar det kan vi inte göra det. Så det gäller att hålla den balansen.

Även om det är ett problem att det inte ges något uttryckligt medgivande tror Simon Wilcox att kunderna kommer att vara positiva till ansiktsigenkänning eftersom det gör allt så mycket bekvämare.

– Vi frågar inte efter mer information än vad passagerarna ger oss redan i dag. Ett pass har ditt foto så det vi vill göra är att skapa en mer sömlös upplevelse än att hela tiden behöva visa upp det, säger han.

– I de tester vi gjort hittills har vi byggt in medgivande och integritet i vår process och medan försöken fortskrider ska vi se till att lära oss och få feedback från passagerare i större skala.