Totalt är affären värd svindlande 34 miljarder dollar, motsvarande drygt 310 miljarder kronor.

När IBM:s vd Ginni Rometty kommenterar förvärvet så är det tydligt att det handlar om att IBM ska stärka sin position i molnet. Tillsammans ska de båda företagen accelerera det som brukar kallas det hybrida molnet, alltså blandningar av publika och privata molntjänster, samt mer traditionella datacenter i kundernas egen regi.

Läs mer: Smart drag av Red Hat att köpa Core OS

I pressmeddelandet om förvärvet lovar IBM och Red Hat att fortsätta bygga och utveckla Red Hats befintliga partnerskap med AWS, Microsoft Azure, Google Cloud och Alibaba, vid sidan av arbetet med IBM Cloud.

Det hybrida molnet kommer att bli allt viktigare i framtiden när företagen ska börja dra affärsnytta av molnet i stället för att mest ha använt molnlösningar för att spara pengar – det är åtminstone IBMs strategi. Där kommer Red Hat in och ska ge deras eget molnerbjudande en rejäl injektion.

De båda företagen är gamla samarbetspartners, och har ett partnerskap som sträcker sig 20 år tillbaka i tiden. IBM var tidigt inne och stödde Linux, och samarbetade då med Red Hat för att utveckla och skala upp Linuxlösningar för företagen.

– Ur det perspektivet är det här en del i evolutionen av vårt långa partnerskap, säger Rometty.

Enligt IBM gör förvärvet att företaget blir störst i världen inom hybrida molntjänster. De lovar att utveckla Red Hats open source-innovation och deras stora utvecklargemenskap, och att skala upp företagets teknikportfölj.

– Förvärvet av Red Hat är en game-changer. Det förändrar hela molnmarknaden, säger Ginni Rometty.

Läs mer: Microsoft köper Github för 65 miljarder kronor

– De flesta företag har bara gjort 20 procent av sin molnresa, de hyr datakraft för att få ner kostnaderna. De övriga 80 procenten handlar om att skapa riktigt affärsvärde och driva tillväxt. Det här är molnets nästa kapitel. Det här innebär att man riktar sina applikationer mer mot det hybrida molnet, extraherar mera data och optimerar varje del av organisationen, från leveranskedjan till försäljning.

Red Hats vd Jim Whithurst säger i en kommentar:
– Open source är numera standardvalet i moderna it-lösningar och jag är oerhört stolt över den roll som Red Hat har spelat för att göra det här till en realitet bland företagen. När vi nu slår oss ihop med IBM så kommer vi att få möjligheter att skala upp, vi kommer att få mer resurser och kapacitet att snabba på open source som bas i den digitala transformationen, och få ut Red Hat till en större publik.