Jätteaffären mellan IBM och Red Hat slog ner som en bomb under helgen. Det beskrivs som en strategisk investering i kampen om molnkunderna, och det finns onekligen en del att göra för IBM om de ska kunna räkna hem sin 310 miljarders-investering.

Givetvis finns det ingen som i dagsläget vet exakt vad det kommer att innebära på lång sikt. Men de spontana reaktionerna dagen efter att storaffären presenterades har varit väldigt översvallande, inte minst hos de partnerbolag vi har pratat med.

– Det känns oerhört positivt. Det vi kommer ha nytta av är att bygga vår drifttjänst. Vi har hybridmoln med IBM:s molntjänst och infrastruktur, där vi säljer drift som tjänst. Nu kommer vi kunna bygga ihop det på ett bättre sätt än tidigare, säger Kim Quarnström, marknadschef på Rg19/Load.

För Rg19/Load, som är IBM:s största hårdvarupartner i Sverige, räknar man även med att affären underlättar även försäljningsmässigt.

– För servrar får vi förhoppningsvis en bättre licensmodell nu, som gör det mer förmånligt för kunderna. Det blir en mer flexibel modell för licenskostnaderna i och med att man kan paketera hårdvara med operativsystem på ett annat sätt, säger Kim Quarnström, som även tror på bättre och enklare support.

Läs också: Därför köper IBM open source-jätten Red Hat – analytikerna om megaaffären

– Nu får vi en gemensam supportorganisation. Tidigare har vi behövt ha separat support för Red Hat.

Hos Atea är IBM en av bolagets tio så kallade strategiska partner och även Red Hat ligger med på listan över de största partnerna i Sverige. Den nya kombinationen kommer definitivt att vara en viktig del av återförsäljarjättens erbjudande. Erik Hjalmarsson, chef för Systemintegration på Atea, säger att han blev överraskad när nyheten damp ned under söndagskvällen, men är eld och lågor när han ska beskriva de möjligheter det innebär.

– Det här är två bolag som inte konkurrerar utan som kompletterar varandra väldigt väl, och båda bolagen är väldigt partnernära. Det tycker vi är väldigt positivt på Atea. Som jag ser det i det här fallet så blir det verkligen mer än två när man slår ihop det, och vi har bra kontakt med båda de svenska bolagen, så det här känns väldigt spännande, säger han och utvecklar.

– IBM har en fantastiskt stor befintlig affär, och att jobba med hybrida moln hos kund är det som har varit Red Hats styrka. Open Shift är en av de mest intressanta utvecklingsmiljöerna, som har ett stort intresse från kunderna. De vill gärna bygga och utveckla själva, och kunna drifta lokalt men ändå kunna koppla sin miljö till molnet. Den delen är väldigt värdefull, och att IBM nu omfamnar Red Hat tycker jag är jättehäftigt.

Och om tongångarna är positiva i partnerledet går det nog att gissa hur det låter i själva högborgen, det vill säga på svenska IBM, så här 310 miljarder kronor senare.

– Totalt sett ser jag det som extremt positivt. Vår strategi har hela tiden varit hybrid, multicloud och open source, och vi har haft ett långtgående samarbete med Red Hat under de senaste 20 åren. Nu får vi möjligheten att gå ännu närmare varandra, säger Petra Goude, nordiskt molnansvarig på IBM.

Hon lyfter framför allt fram utvecklardelen Open Shift som en viktig del av förvärvet, och bolagens gemensamma utvecklarerbjudande har redan testats under det senaste halvåret

– Vi har kopplat ihop oss med Red Hats erbjudande, inte minst Open Shift. Det har varit ett oerhört starkt partnersamarbete som lanserades i våras. Vi har sett stor effekt av det och träffar kunder lokalt varje vecka och det har varit väldigt många som har varit positiva till samarbetet och har fått mersmak, säger Petra Goude.

Hon konstaterar att IBM redan 2014 deklarerade tydligt att det är det hybrida molnet som gäller, och i den fortsatta resan kommer man ha stor glädje av Red Hat.

Läs också: IBM köper Red Hat för 310 miljarder – "en game-changer"

– Vi har hela tiden trott på det hybrida molnet, och den utveckling vi har haft visar att nästan alla har fem till sex molnleverantörer. Det är ofta ett publikt moln och några saas-lösningar. För oss är det viktigt att titta på hur verkligheten ser ut. Det är många av våra enterprisekunder som har stort fokus på open source idag, och de vill ha möjligheten att köra flera moln och vill inte låsa in sig.

Men att slå ihop ett bolag som kommer från open source-världen med en mer klassisk it-jätte som IBM kan så klart innebära en hel del utmaningar. Inte minst kulturmässigt. Hur stor kulturkrocken blir får framtiden utvisa.

– Det återstår att se. Vi gick live igår, och prognosen är att förvärvet ska gå igenom under senare delen av nästa år. Kulturmässigt är grundförutsättningarna bra. IBM står för öppenhet, och öppenheten är med vad vi än gör. Fram tills affären är klar fortsätter vi som två bolag med partnerskap som går till marknaden. Vi vill att alla kunder ska känna sig trygga om de har investerat i båda bolagen, säger Petra Goude.