Open source har aldrig varit hetare än 2018. Det är bara att se på förvärven som gjorts. Salesforce betalade över 6,5 miljarder dollar för Mulesoft. Adobe har köpt upp Magento med prislappen 1,6 miljarder dollar.

I juni gjordes ett av de mest spektakulära förvärven när Microsoft betalade 7,5 miljarder dollar för Github. I början av juli köpte också investmentbolaget EQT upp Suse för 2,5 miljarder dollar.

Vid sidan av det här har Cloudera och Hortonworks slagits samman i en affär värderad till 5,2 miljarder dollar.

Och så det största uppköpet, ja ett av de största överhuvudtaget i it-historien, när IBM nu i veckan meddelade att de köper open source-leverantören Red Hat för 34 miljarder dollar.

Tillsammans är affärerna värda över 500 miljarder svenska kronor.

Läs mer: IBM köper Red Hat för 310 miljarder – "en game-changer"

Hamid Samadi, open source-expert och vd för konsultbolaget Solid Beans, säger att det finns ett konstant intresse för open source-bolag bland större it-företag.

– Det finns många attraktiva bolag i den här nischen, jag vet inte om det är mer nu än tidigare. Att det är många open source-bolag som köpts upp i år kan ju också bero på att det är goda tider och det är fler som har råd att köpa.

– Men visst, många open source-leverantörer har expanderat och blivit populära.

Hamid Samadi säger att man får titta på fall till fall, för att förklara att det skett så många uppköp.

– När det gäller IBM:s köp av Red Hat så tror jag att de vill skicka en signal både till kunder och till open source-communityn om att de satsar på det här området. I dag är IBM inte särskilt känt för att vara open source-inriktat.

Alla de förvärv som har gjorts visar tydligt hur hett området öppen källkod är i dag. Men om uppköpen gagnar nischen är inte självklart. Hamid Samadi är självt skeptisk.

– Man blir alltid orolig när de här leverantörerna köps upp, för att kvaliteten ska bli sämre, för att de ska bli mindre tillgängliga eller om de ska licensiera sina produkter.

– Jag tycker det är bra med många alternativ, med konkurrens och valmöjligheter. Man utvecklar open source med varandra. Men det finns ju också exempel där det har fungerat.

Läs mer: Microsoft köper Github för 65 miljarder kronor

Niklas Andersson, it-strateg och open source-expert på Abertura Consulting är också avvaktande.

– Man vet ju inte innan om det blir bra eller dåligt. Det beror helt på hur det uppköpta företaget förvaltas av den nya ägaren. Men jag tycker inte att exempelvis Oracle förvaltat Sun något vidare, Mysql blev till exempel inte lika öppen som den var tidigare. Microsofts köp av Github innebar också att många sökte sig över till Gitlab.

– Och om man tittar på Red Hat så har de varit en väldigt stor bidragsgivare till open source-communityn, men där får vi ju se hur det blir.

Varför tror du att open source är så hett just nu?

– Jag är ju open source-anhängare, men jag tycker att utvecklingsmetoden är överlägsen. Den underlättar samarbete och det är ett smart sätt att utveckla med standardiserade verktyg. Man slipper också en massa transaktionskostnader som det är runt proprietär mjukvara, säger Niklas Andersson.

– Dessutom är det enklare att testa, det är bara att ladda hem. Det innebär att det går mycket snabbare i open source-världen än i den proprietära.