Nu ska Volvo utveckla självkörande taxibilar tillsammans med Kinas stora sökmotor Baidu, rapporterar Reuters.

Med hjälp av Baidus mjukvara för självkörande bilar, Apollo, ska Volvo ta fram en bil som ligger på det som kallas nivå 4, den näst mest avancerade nivån för självkörande bilar som klarar att köra förarlöst i de flesta miljöer men inte exempelvis terrängkörning. Det är första gången Volvo ger sig på att ta fram en så avancerad bil.

– Robotaxi är ett segment där vi kommer att konkurrera inte som operatörer utan genom att sälja bilar till företag vi sålt till tidigare, säger vd:n Håkan Samuelsson.

Volvo har som mål att förarlösa bilar ska stå för en tredjedel av försäljningen år 2025 och han räknar med att just försäljningen av självkörande bilar till nya taxitjänster – liknande Uber – kommer att stå för en ”betydande del” av det.

Läs också: Intels Mobileye och Volkswagen rullar ut taxitjänst med självkörande bilar

Den beräknade kostnaden för att utveckla självkörande och elektriska fordon kommer att ligga på runt 5 procent av omsättningen enligt Håkan Samuelsson, som säger att partnerskap med tillverkare av flera av de olika komponenterna – som batterier och elmotorer – är avgörande.

Volvo har tidigare gjort upp med Uber om att leverera upp till 24 000 självkörande bilar på de lägre nivåerna 1 och 2. Men den affären har varit lite skakig efter att en av bilarna var inblandad i en dödsolycka. Håkan Samuelsson uppger nu att allt är på banan igen, och de första bilarna planeras att levereras nästa år som tidigare överenskommet.

Enligt Reuters källor kommer Uber dock inte att köpa ens i närheten av 24 000 bilar, vilket gör Baidu-affären extra viktig för Volvo. När de bilarna ska kunna börja tillverkas är ännu inte klart.


Boka plats på årets CIO Trend – gör dig redo för 2019.