Ett EU-finansierat projekt kommer på prov, under sex månader, att installera AI-kontrollerade lögndetektorer vid fyra gränskontroller vid EU:s yttre gränser i Ungern, Lettland och Grekland. Projektet heter iBorderCtrl, och tanken är att kontrollstationerna ska ställa frågor till resenärerna och avgöra om de ljuger eller inte.
Om AI:n misstänker lögn tas biometriska data som fingeravtryck, venmönster i handen och ansiktsigenkänning, innan resenären skickas vidare till mänsklig gränspolis för vidare kontroll. De som uppfattas som ärliga får en qr-kod som ger dem passage över gränsen.
Läs också: KTH-forskare har byggt en bot som patchar kod lika bra som en människa
Tanken är förstås att skärpa säkerhet vid gränskontrollerna, samtidigt som de ska bli smidigare och spara tid för resenärerna. Inför AI-kontrollen ombeds resenärerna ladda upp dokument som pass, visum och uppgifter om ekonomisk status. Sedan kommer den digitala gränspolisen att ställa frågor som ”vad finns i din väska?” och ”om du öppnar väskan, och visar mig innehållet, kommer det bekräfta att dina svar var sanningsenliga?”.
Resenärerna ska svara på frågorna samtidigt som deras ansikten filmas av systemet, som med hjälp av ett analyssystem betygsätter ett antal mikromimiker, små rörelser i ansiktet.
Läs också: Trodde du att GDPR-arbetet var över? Glöm det.
Ai-systemet anses fortfarande som experimentellt, och träffsäkerheten är inte speciellt hög. Förstudier har visat att träffsäkerheten ligger på cirka 76 procent, men en medlem i iBorderCtrl-projektet säger till New Scientist att de är ”ganska säkra” på att den kan höjas till 85 procent. Många algoritmer för ansiktsigenkänning har stora felmarginaler, och ”ärver” många gånger samma typer av fördomar mot etniska grupper som finns bland människor.
Flera människorättsgrupper har protesterat mot utvecklingen.