Varför ska bara megastjärnor som Michael Jackson och Elvis Presley kunna uppstå som hologram? Nu testar Imperial College London en teknik för att de som föreläser på distans ska finnas på plats i hologramliknande form, rapporterar BBC News.
– Alternativet är att använda sig av mjukvara för videokonferenser men vi tror att de här hologrammen ger mer närvarokänsla, säger David Lefevre, chef på universitets Edtech Lab.
– Föreläsarna har en högupplöst monitor framför sig som kalibreras så att de kan peka på personer som lyssnar och titta dem i ögonen. De kan verkligen interagera.
I veckan testades tekniken vid ett speciellt event men tanken är att den ska introduceras på universitets Business School för att sedan användas brett på hela universitetet. Universitetet tror sig vara först i den akademiska världen med att testa hologram.
Eller ja, hologram – i strikt mening handlar det inte om hologram. Och det är inte heller samma teknik, Peppers Ghost Effect, som använts av politiker som den tidigare franske presidentkandidaten Jean-Luc Melenchon och av underhållningsbranschen och som är ett alldeles för dyrt alternativ enligt David Lefevre.
– Det här är enklare – du projicerar på en glasskärm som har en bakgrund som använder mjukvara för att ge en illusion av djup.
För att kunna sända över bilderna krävs en studio där föreläsarna filmas mot en svart bakgrund medan de belyses från båda sidor.
Imperial Colleges plan är att bygga en sådan studio i Los Angeles och en i Toronto och också erbjuda bärbar utrustning som andra gästföreläsare ska kunna använda.
– Om bara tekniken fungerar som vi tror att den gör så tror jag att det här kommer att bli ganska vanligt, säger David Lefevre.
Läs också: