Trots att många ser en stor potential i blockkedjan så har tekniken ännu inte tagit klivet in på företagen på allvar. En uppmärksammad pilot här i Sverige var Lantmäteriets projekt där blockkedjan används för att genomföra ett fastighetsköp.
Här är fem andra exempel som vår amerikanska systertidning CIO.com plockat ihop på lovande piloter inom olika områden.
Effektivare administrativa processer
Ricoh, som tillverkar kontorsutrustning, skrivare och kopiatorer, tittar på hur blockkedjetekniken kan användas för att stötta deras försörjningskedja och leasingprocessen som en del av den större digitala transformation som företaget genomgår enligt företagets cio Kris Rao.
I dag fungerar det så att när Ricohs säljare bokar en order drar det igång en kedja av aktiviteter – det genererar godsspecifikationer, godset skickas iväg, affärssystemet kommer in och skickar iväg en faktura – och en mängd annat.
Nu grubblar Ricoh på hur blockkedjan – speciellt open source-samarbetet Hyperledger – kan centralisera hela order- och betalprocessen. I den bästa av världar skulle Ricoh kunna reducera eller eliminera kostnaderna för administrationen genom att flytta till blockkedjan.
Kris Rao säger till CIO att han är övertygad om att kunderna kommer att behöva Hyperledger för att underlätta mer effektiva transaktioner inom de närmaste fem åren eller så.
Men ännu är blockkedjans bristande prestanda ett stort hinder för stora företag och därför arbetar Ricoh med att optimera prestanda på plattformen Hypeledger Fabric.
Andra hinder är standarder som kolliderar och interoperabilitetsproblem på grund av att tekniken ser olika ut.
– Även om vi inte har implementerat blockkedjan tittar vi på tekniken och vi tror att den är viktig för att kunna möta kundernas behov och för att planera framtida teknik, säger Kris Rao.
Säkra mänskliga rättigheter
FN tittar också på blockkedjan. Specifikt handlar det om två viktiga spår, förklarar FN:s cio Atfeh Riazi, för att verifiera identitet och för att skapa tillit till försörjningskedjan.
Runt 1,2 miljarder kvinnor i världen har ingen officiell identitet i dag – inkluderat sådant som namn och födelsedatum – och det gör dem till lätta byten för människohandel.
Och i en del länder kan det leda till att minderåriga barn arbetar med sådant som de egentligen inte ska.
Förutom att kunna motverka barnarbete kan blockkedjan också användas för att undvika att barn ställs inför rätta som vuxna för att de inte kan bevisa sin ålder.
Atfeh Riazi undersöker också hur FN kan använda blockkedjeteknik för att kunna härleda var läkemedel som säljs i världen kommer ifrån vilket skulle göra det säkrare för människor att få rätt behandling.
Hon ser blockkedjan som en av de tekniker som kan skapa mest genomgripande förändring.
– Det här är verklig disruption för varför skulle vi behöva Uber om vi kan betala direkt till varandra? Varför behöver vi en bank om vi kan överföra pengar direkt? Det är framtiden och den är här, och en del företag och branscher kanske inte gillar det men förhoppningsvis så återuppfinner de sig själva.
Smarta avtal för finansiella tjänster
På Boston Private som förvaltar förmögenheter åt välbärgade kunder så är det smarta avtal som står i fokus när cio:n Prasanna Gopalakrishnan funderar på blockkedjan.
Avtal som kan skapa effektivare transaktioner som man kan ha hög tillit till. Genom att företaget kontrollerar blockkedjans nod så kan den diktera rättigheterna för mäklarhus, kunder och andra parter som ingår i systemet.
För närvarande är valutahandel som hanteras av långivare och mäklarhus rigorösa och pappersintensiva – med en blockkedjeapp som kan skapa smarta avtal så hoppas Prasanna Gopalakrishnan att en del av den här pappersbördan kan lindras.
Men innan en cio lägger fram idén för sin ledning bör man ta fram ett användningsexempel som visar att det verkligen ger värde råder hon.
Modernisera logistiken
Det amerikanska transportföretaget UPS har ett team som ägnar sig åt att se hur blockkedjetekniken kan användas för att hålla uppsikt i blockkedjan berättar Linda Weakland som är innovationschef på UPS.
Hon ser en stor potential i att automatisera den myriad av manuella tullprocesserna. Det skulle kunna hjälpa UPS att ”modernisera hela det förfarandet och klarera gods mycket snabbare än vad vi gör i dag”.
Men för att låsa upp potentialen i blockkedjetekniken så måste den användas rakt igenom hela försörjningskedjan. Därför har UPS gått med i Blockchain in Trucking Alliance för att ta fram gemensamma standarder för fraktindustrin.
Bättre kvalitet på mat
Det kaliforniska företaget Driscoll's som säljer färska bär och frukt arbetar tillsammans med ett dussintal andra matproducenter ihop med IBM för att kunna följa mattransporter och se till att maten inte blir dålig – ett sätt att också minska att alla skyller på alla konstaterar cio:n Tom Cullen.
Eftersom blockkedjan håller reda på alla datapunkter i en försörjningkedja så erbjuder den ett virtuellt paradis för information om de produkter som den följer.
– Det vi är intresserade av är var frukten kommer ifrån och en certifiering på när den kommer in i försörjningskedjan, säger Tom Cullen.
I dag använder Driscoll's gps-sensorer för att övervaka temperaturen i de kylar som frukten fraktas i. Så om det blir för varmt för frukten så får man reda på det. Men det går inte att spåra en särskild sändning av frukt om matförgiftning bryter ut.
Det går däremot med blockkedjan. Genom att logga streckkoder på containrar så kan man spåra exakt var frukten den kommer ifrån.
– Det kan inte ändras, så när du spårar dig genom försörjningskedjan kan du lita på data, säger Tom Cullen.
Läs också:
Alla pratar om blockchain – men finns det något bakom hajpen?
Livsmedelsjätte tar hjälp av blockkedjan för att öka matkvaliteten