(CS/Barcelona) Visst dunkar musiken så att golvet vibrerar medan publiken fyller det stora auditoriet där Gartners talare ska hålla årets keynote. Men själva framförandet är inte så spektakulärt i år – ingen AI, ingen drönare, ingen eld eller annat spännande.

I år leker man inte med ny teknik – i stället beskriver man en värld där teknikerna finns och hur vi måste arbeta för att omfamna dem och driva digitala affärer framåt.

Kanske minns ni att man måste arbeta bimodalt – långsamt med den trista men viktiga infrastrukturen och snabbt och agilt med utvecklingen framåt. Eller kanske minns ni ”Nexus of forces” – där de fyra krafterna mobilt, socialt, molnet och informationen, alltså big data, förändrar allt i sin väg.

Det har inte gått många år men ändå känns de tidigare koncepten från analysföretaget Gartner daterade. Och det är lite poängen med årets tema – ”Continuous next”.

– I en ständigt föränderlig värld måste vi ha inställningen att omfamna förändringen för att lyckas, säger Ed Gabrys, anlytikern som inleder keynoten.

Ed Gabrys
Ed Gabrys, Gartner.

Ingredienserna i det framgångsrecept Gartner arbetar med är fem – att göra projekt till produkter, integritet, kultur, det de kallar digitala tvillingar och till sist samverkan mellan människor och artificiell intelligens.

Projekttänket måste bort för att lyckas. I dag handlar det inte om att göra projekt utan om att ta fram digitala produkter, som inte avslutas som projekt utan fortsätter utvecklas. 

– It-verksamheterna har i åratal bedrivits av projekt-junkies, säger analytikern Andy Kyte vid en pressträff efter keynoten.

– De som jobbar där har grundat hela sina karriärer på det och tror att deras jobb är att driva projekt.

Men processen där man tar fram användningsfall, ber om pengar, sätter ihop en plan och så vidare – den är förlegad, konstaterar han. Det som behövs är snabbhet och en medvetenhet om att det är digitala produkter man tar fram. Parkeringsappar, sensorer i soptunnor, betaltjänster – allt är digitala produkter, inte projekt.

– Ingen frågar Amazon om de sysslar med handel eller med tech. Tesla är både ett teknikföretag och ett bilföretag. Och Apple börjar allt mer syssla med hälsa också. Det går inte längre att dela upp i olika branscher.

Det förändrar också arbetssätten. Produktledning kan misslyckas, men då kan man anpassa sig och utveckla dem. Allt leder till de arbetssätt vi ofta ser i dag – metoder som agilt, ständiga leveranser och releasebussar.

En annan viktig del att ta itu med är kulturen – så många som 46 procent av cio:erna ser det som det största hindret på vägen mot att lyckas i det nya landskapet av digitala affärer.

Och där har Gartner lugnande besked – det behöver inte vara så svårt eller stort. Man kan inspirera till kulturförändring med små kulturhack.

Jenny Sassin
Jenny Sassin, Gartner.

Jenny Sassin, vice vd på Gartner, lyfter ett exempel som kommer från ett namnlöst svenskt företag där cio:n förstod hur viktigt det är att visa medarbetarna uppskattning, men att det kan göras på bättre sätt än att bara säga tack. Så varje vecka avsatte hen en stund och gick runt och pratade med dem, lyfte saker som gjorts som var bra och gav dem röda vingummifiskar – kallade ”svenska fiskar”.

– Det intressanta är att det var djärvt att våga sig på något sådant som kan verka lite dumt men det visade att cio:n förstod att det betydde mer än bara ett tack, säger hon.

Ett annat exempel handlar om ett nordiskt finansbolag som hade en vägg där alla som avslutade ett it-projekt skulle skriva något om vilken inverkan den haft på affärerna. Så blev det en vägg som påminde om affärsnyttan.

Och en myndighets-cio i England tog ett papper och satte för ett fönster på kontoret, gjorde ett hål i det där man kunde titta ut på folket på gatan, och skrev ”våra kunder” på med spritpenna, med en pil mot hålet.

– Allt detta är små förändringar som ändå påverkar kulturen åt rätt håll.

Integriteten lyfts också fram som en oerhört viktig ingrediens för att lyckas med digitala affärer. Till stor del drivs det av rena lagkrav. Gdpr gör det rent krasst till en affärsrisk att inte bry sig om integriteten.

Men trycket kommer också från kunder och användare. För första gången börjar nu många av dem välja att inte prioritera bekvämlighet om det innebär att de ger upp säkerhet och integritet.

– Som cio har du i uppdrag att se till att känsliga data om kunder, medborgare eller medarbetare skyddas, säger Mike Harris, Gartners globala forskningschef.

Mike Harris
Mike Harris, Gartner.

En mer kontroversiell punkt på Gartneras fempunktslista är det de kallar digitala tvillingar. Det handlar om hur man med hjälp av sensorer kan skapa virtuella kopior av saker.

– Du kan få en exakt virtuell tvilling till din bil – inte bara vilken bil som helst, säger analytikern Daryl Plummer.

Men nu tänker sig Gartners analytiker att företagen tar ett steg till och skapar digitala tvillingar av sina verksamheter där allt övervakas i realtid och man kan se var det finns tidstjuvar och få bort dem ur processerna.

Ett exempel som lyfts fram är Siemens som skapade en digital tvilling för att se flödet från order av gods till betalning såg ut. Den utvidgades sedan till 90 andra platser och dessutom lade man in en social plattform för de 1 800 som arbetade med just detta på företaget. Det ledde till att automatiseringsgraden ökade med 24 procent.

Samtidigt innebär det att anställda kommer att behöva ha olika slags sensorer på sig eller kring sig – något som många förmodligen kommer att protestera mot.

Men Daryl Plummer har inga tvivel på att det inte kommer att spela någon roll.

– Det här kommer att hända. Potentialen är så stor – för första gången kan vi se hur vår verksamhet arbetar på riktigt i realtid och göra simuleringar. Tidigare försök har aldrig lyckats, för då har vi gissat oss till hur människor arbetar, säger han.

Han pekar också på att det handlar om arbetsplatsen, och att många redan är övervakade på sina jobb – de som arbetar på callcenter, exempelvis.

AI och människan är den sista ingrediensen i Gartner framgångsbrygd. Det handlar om ”augmented intelligence” – att sammanföra oss med AI och på så sätt få betydligt bättre resultat.

– De företag som är följare kommer att använda AI, men de som är ledare kommer att använda ”augmented intelligence”, säger Don Scheibenreif, en av analytikerna bakom det nya konceptet.

Kanske inte så konstigt att cio:erna får mycket att jobba med i en digitaliserad värld. Men det hänger mycket på hur företagen faktiskt organiserar och finansierar, konstaterar Andy Kyle i eftersnacket efter keynoten.

– Den stora förändringen är inte teknisk, utan det handlar om att förändra den finansmodell där man väljer ut vilka projekt man vill satsa på och finansiera. Att du vet vad du ska göra 2019 för att du hade ett möte om vilka projekt som skulle dras igång 2018 – så kan vi inte ha det. Om vi inte ändrar det penningflödet så händer ingenting.


Boka plats på årets CIO Trend – gör dig redo för 2019!


Läs också:

Börjar blockkedjan mogna? Här är fem spännande piloter

Smarta hem har blivit big business – så dramatiskt ökar försäljningen