Stockholmsbaserade 3D-bolaget Agency9 köps av Bentley Systems, en global leverantör av mjukvara inom design, byggande och drift av infrastruktur.

Agency9:s teknik används främst till stora 3D-modeller i webblösningar för GIS och stadsplanering, och många av Sveriges större kommuner har valt att använda bolagets molntjänster för såväl stadsplanering som webbaserad 3D-visualisering.

Och det köpande bolaget är knappast någon ny bekantskap för Agency9. Sedan 2012 har det svenska bolaget använt Bentleys mjukvara Contextcapture för att kunna skapa verklighetstrogna visualiseringar av stora stadsmiljöer och infrastruktur, vilket har skett med blandning av geodata och BIM-modeller.

Och tillsammans kommer man nu, med hjälp av Bentleys molntjänst Itwin och Agency9:s Cityplanner, som numera går under namnet Opencities Planner, kunna visualisera städer på en ännu mer detaljerad nivå.

– Som en del av Bentley Systems är vi övertygade om att kunna uppnå den fullständiga globala potentialen för Agency9:s teknik. Mina kollegor och jag, och våra användare i Norden, har drivit oss framåt till yttersta framkant internationellt. Med vårt bidrag till Bentleys molntjänster, kan vi stötta våra användares vision att fördjupa sig från stadsplanering för att förbättra städernas användande av dess värdefulla tillgångar, säger Agency9:s vd Håkan Engman om förvärvet.

– Bland våra kunder så har många städer runt om i världen frågat om de möjligheter som går att göra med Agency9:s produkter. Genom att virtualisera verkligheten erbjuder Opencities Planner den perfekta webblösningen för de städer som vill bli digitala, säger Phil Christensen, chef för Reality Modeling på Bentley Systems.

Läs mer:
Enormt intresse för öppna geodata. Vad är det som lockar egentligen?

Är ditt hus byggt på en kyrkogård? Nu släpper Lantmäteriet historiska flygfoton