Det råder oenighet bland medlemsstaterna om den skatt som EU planerar för amerikanska nätjättar som Facebook och Google, som bland innebär att skatten baseras på omsättning och inte på vinst.
För att komma ifrån att de största digitala företagen riktar vinsterna mot länder med lägre skatter så har EU-kommissionen gett ett förslag om en skatt på tre procent av företagens digitala omsättning.
Men som Computer Sweden har skrivit tidigare säger bland annat Sverige nej till en sådan skatt. Finansminister Magdalena Andersson, S, vill i stället arbeta för att lösa det här problemet på global nivå. Det finns också en rädsla för att andra länder ska kunna vidta liknande åtgärder mot EU, om ett sådant här förslag går igenom.
Och det är helt klart att Sverige inte är ensamt om den här uppfattningen. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters från ett möte med EU:s finansministrar.
– Det är mycket svårt att se en överenskommelse om den digitala skatten eftersom det återstår att lösa så många tekniska problem, säger den danske finansministern Kristian Jensen till Reuters.
Jensen tillägger att den föreslagna skatten är utformad på ett sätt som gör att den främst drabbar amerikanska företag och att det därför finns risk för vedergällning från USA:s sida.
– Naturligtvis kommer det en reaktion från USA, säger han och tillägger att den här skatten ”inte är en bra idé för EU”.
Förutom Sverige och Danmark så går även Tyskland, Irland och Malta på den här linjen.
Eftersom skattefrågor beslutas enhälligt, kan kommissionens förslag endast gå igenom om samtliga medlemsländer accepterar ett förslag.
Frankrike är det land som trycker på hårdast för att den här skatten ska gå igenom, och har försökt övertyga motvilliga länder under hösten. Nu uppger Frankrike att de är beredda att ge det mer tid att implementera ett nytt skattesystem, bland annat så att en rapport från OECD som genomförs parallellt, ska kunna slutföras.
Läs också:
EU fortsätter pressa techjättarna – anklagas för handelskrig
EU går vidare med skärpta skattekrav på Facebook och Google