De första 5g-tjänsterna rullas ut under fjärde kvartalet 2018 – och året därpå väntas bli ett mycket viktigt år för mobilindustrin. Då börjar 5g-enheter nå marknaden och slutanvändare kommer att få möjlighet att använda sig av 5g-teknik.

Vid sidan av detta kommer investeringarna i infrastrukturen att ta fart rejält.

Analysföretaget IDC tror att marknaden för 5g och 5g-relaterade nätverk kommer att växa från uppskattningsvis 528 miljoner dollar i år till hela 26 miljarder dollar 2022. Det skulle ge en årlig snittillväxt på 118 procent.

Det här uppger IDC i en ny rapport.

IDC uppger vidare att de tror att 5g RAN (radioaccessnätverket) kommer att bli det största undersegmentet under den här tidsperioden.

Här i Sverige påbörjar Post- och Telestyrelsen sina första 5g-auktioner nu i vinter.

PTS har två kommande auktioner, dels av 700-MHz-bandet och sedan av 3,5 GHz-bandet. När det gäller den förstnämnda auktionen så ska den auktionen dra igång i början av december och PTS räknar med att den är klar innan året är slut. Sista ansökningsdag var den 4 november, men de offentliggör inte vilka som vill vara med och buda.

När det gäller tilldelningen av frekvenser i 3,5 GHz-bandet, som är det band som pekats ut som viktigast för 5g-utbyggnaden i Europa, så är PTS målsättning att denna ska bli klar under 2019, eller tidigt under 2020.

Läs mer: Inga hinder för kinesisk teknik när svenska 5g-auktioner drar igång

Läs mer: Nu ger sig Telia in i 5g-rejset – här vill de börja bygga