– Jag var tidigare cio i 15 år och nu ska jag gå igenom de fem värsta misstagen man kan göra. Jag har gjort allihop.

Så inleder analytikern Darren Topham sin session vid Gartnersymposiet i Barcelona. Och här är de fem fallgropar han pekar ut.

1. Mer ego än effektivitet

Du har fått jobbet så du kan sluta att framhålla dig själv nu, anställningsintervjun är över.

Om du börjar med att berätta om hur saker gjordes där du arbetade var förut, ja då ses du som arrogant och kommer på tvärs med de personer som du kommer att behövs.

– Det finns en hemlighet med att vara intressant och det är att vara intresserad av andra, säger Darren Topham.

2. Hallå, det där är mitt jobb...

Du har det första mötet med din nya chef. Hen råder dig att lära känna verksamhetschefen, det är en bra person som du kan behöva.

Det chefen underlåter att berätta är att det var verksamhetschefen som var tillförordnad cio innan du kom och också sökte jobbet men inte fick det. Det är inte en person som kommer att vara så intresserad av att hjälpa dig.

Nu är det ditt problem att ta hand om och du behöver inte en sabotör i organisationen, särskilt inte de första viktiga 100 dagarna.

– Försök att ta dig tid för den här sortens personer, kanske en lunch där ni kan lära känna varandra och du kan försöka förklara att ni är på samma sida.

3. Se dig för innan du hoppar

Det första som sker är att din chef ber dig att ta hand om en sak. En person i din organisation har inte lyckats så bra i sin roll och han vill att du ska se till att han petas.

Men det är du som är chef över din avdelning och du har ingen aning om situationen. Ingen bakgrundsinformation.

Så i stället för att bara ta itu med det så kan du försöka förstå hur den här situationen uppstått.

– Ofta handlar det om att den här personen varit jätteduktiga – tills de befordrades. Det petade ut dem ur deras bekvämlighetszon. Så en bättre approach är att försöka hitta en plats åt dem där de verkligen kan få utlopp för det de är duktiga på, säger Darren Topham.

4. Säg inte att bebisen är ful

Kritisera inte den tidigare cio:n. Du kommer in i en ny miljö som sätter hård press på dig och det kan få dig att göra saker som inte är typiska för dig – men trycket från omgivningen gör att du vill leva upp tillförväntningarna.

Säg att det mest lyckade du någonsin gjort var när du implementerade ett stort molnbaserat kundvårdssystem på ditt förra jobb. Det gick på tid, enligt budget – ja man kunde bocka i alla rutor. Du vet hur ett framgångsprojekt ser ut.

Nu kommer du in i den nya verksamheten och marknadschefen säger att kundvårdssystemet är uselt och måste bytas och du tänker ”det har jag gjort - jag vet hur ett lyckat byte ser ut”.

– Men vad du inte vet är varför de har just det kundvårdssystem de har i den här verksamheten. Du vet inte hur svårt det är att rycka ut. Du vet inte vem som kommer att bli arg. Så vänta tills du förstår landskapet.

Hur ser interoperabiliteten ut och vad är syftet med systemet i verksamheten?

Kanske förstår du sedan varför den tidigare cio:n agerade på det sätt som hen gjorde.

5. Lyssna till fel personer som ger fel råd

Många cio:er rapporterar till ekonomichefen. Men om du bara följer den chefens råd är det troligt att den interna kostnadsoptimeringen blir enda fokus, särskilt om du inte tar råd utanför hierarkin.

För även om du gör ett bra jobb för ekonomichefen så är det inte säkert att din vd blir imponerad. Hen ser inget nytt digitalt komma fram.

– Och vem är det i grunden som avgör om du lyckas – jo det är vd:n, säger Darren Topham.

– Så prata med alla, särskilt de andra i ledningsgruppen. Men prata inte om teknik utan om vad de behöver och hur du skulle kunna stötta det. 77 procent av de önskemål som kommer från verksamheten är teknikbaserade.

Men det behöver inte bara vara ledningsgruppen – ägna tid åt att förstå hur det ser ut på golvet också. Lyssna och lär.

– Förstå att ditt team inte vill att du vänder upp och ner på allt med en gång. De vill lära känna dig och förstå hur du ser på saker. Även om du har en idé om vad du tycker är bra så behöver du inte kasta det på dem utan diskutera alternativ, säger Darren Topham.

Läs också: 
Långdragna rekryteringar irriterar tekniker
Tungt för svenska chefer – arbetsglädjen lägst i Europa