Efter att den amerikanska fiberjätten GTT Communications i våras köpte brittiska kollegan Interoute har man fått en tydligare närvaro i Europa. Men pratar man med den svenska och nordiska delen av Interoute har affären inneburit det motsatta, det vill säga ett utökat globalt avtryck. Och det hoppas Europachefen Jesper Aagaard ska ge effekt även på kundsidan.
– Bolagen är ungefär lika stora. GTT har varit lite större, men bolagen passar verkligen varandra. Interoute har främst varit ett europeiskt bolag och de är väldigt starka i Nord- och Sydamerika. Nu får vi ett globalt avtryck, säger han.
Globalt konkurrerar man främst med bolag som Orange, Verizon och AT&T. Men det är inte alltid man riktar sig till samma kunder. Medan jättarna helst vill locka de stora bolagen har GTT inte en lika uttalad kundprofil.

– Vi har en hel del kunder som har behov av att nå ut globalt. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett stort företag utan kan lika gärna handla om ett litet startupbolag i spelindustrin med 15 personer. Men behöver de en global anslutning så har vi det.
I Sverige är det främst Stokab och IP-Only som är konkurrenter. Att IP-Only och DGC nyligen slogs ihop är inget GTT gråter över eftersom det innebar en konkurrent mindre.
– Det sker en hel del konsolidering i Norden. Det är perfekt för oss. Samtidigt är vi inte så lokala. Vi kan så klart jobba med lokala kunder också, men det är kunder som har ett globalt behov vi främst riktar oss till. Med oss kan de få stabil uppkoppling över hela världen, säger Jesper Aagaard.
Läs också:
Efter PTS kritik – nu måste Trafikverket hjälpa till att bygga bredband
Oväntad nätattack: Luftburen hackare angriper bredbandsnätet