En rad välkända namn ur den svenska it-säkerhetsbranschen ska nu vara med och ta den nya säkerhetsleverantören Holm Security ut i världen med sin molnbaserade plattform för sårbarhetsanalyser.

Grundarna är samma personer som under 2000-talet startade upp e-postsäkerhetsleverantören Stay Secure – som 2014 såldes till Fusemail för 100 miljoner kronor – med Stefan Thelberg i spetsen.

– Redan då lärde vi oss att konkurrera med internationella storföretag som Cisco, Symantec och Trend Micro. De är duktiga på det de gör, men det finns alltid möjligheter att kila sig in, säger Stefan Thelberg som är vd på det nya bolaget.

Holm Security har också rekryterat Erik Torlén från snabbväxande mjukvaruföretaget Apica som teknisk chef, säkerhetsprofilen Jonas Lejon och Clavister-veteranen James Byström som ska chefa över nya marknader.

Holm Security har utvecklat en plattform för sårbarhetsanalyser, där nätverk, system och webbapplikationer analyseras. Det här säljer de sedan som en molntjänst. Stefan Tehlberg berättar att databasen växer med i snitt 35 sårbarheter om dagen.

Sårbarhetsanalys är emellertid inget nytt – och marknaden domineras av etablerade börsnoterade jättar som Tenable. Qualys och Rapid7. Var finns platsen för ett nytt svenskt företag med internationella ambitioner att slå sig in?

– Visst är marknaden mogen, men det händer så mycket nu, med nya lagar som GDPR och NIS-direktivet samt med all medial uppmärksamhet på hotbilden, att tillväxten ändå är stark.

– Tidigare har företagen gjort penetrationstester då och då, en konsult har gjort en analys och lämnat en rapport. Nu vill organisationerna ta kontrollen över sin säkerhet på riktigt, det räcker inte med sporadiska insatser.

Stefan Thelberg fortsätter:

– Men sedan finns det alltid kilar att slå sig in genom. De amerikanska företagen är mest intresserade av de stora kunderna, vi riktar in oss på medelstora företag som nu har börjat förstå att det inte räcker med brandväggar och antivirus.

Stefan Thelberg säger att de amerikanska etablerade leverantörerna inte heller är så snabbfotade – och att detta ger en mindre, molnbaserad leverantör en fördel.

– När man vuxit sig så stor så är det svårt att vara innovativ och ställa om. Vi är mer flexibla. Om vi slåss om samma kund, så hinner de inte med att ta det genom alla led innan vi har tagit affären.

Holm Security befinner sig fortfarande i ett uppstartsskede, de kommer att ha ungefär 30 anställda vid årets slut, men de har redan namnkunniga kunder som Scania, Perstorp, Stadium och Trustly. Grundarna tillsammans med Almi satsar nu 10 miljoner kronor på en internationell expansion.

Målsättningen är att med tiden bli ”ledande i Europa och få en stark etablering på den asiatiska marknaden”.

– Behovet av it-säkerhet är detsamma i hela världen. Vi satsar på lokal närvaro. I Malaysia har vi byggt ett eget moln, en distribuerad form av vår plattform där, för att data inte ska behöva lämna landet. I Sverige har vi egen hårdvara för att underlätta för myndigheter och deras känsliga data. Vi satsar mycket på den lokala närvaron.

Läs mer: Här säljs pass, id-kort, bankkonton, kändisskap och lajks – så mycket kostar det

Läs mer: Sårbarhet i Wordpress – hackare kan ta över hela webbshoppen