Qualtrics har utvecklat en molnbaserad plattform för marknadsundersökningar. Denna samlar in, analyserar och underlättar för företag att agera på data om kundbeteende, personal, varumärke eller produkter.

Nu förvärvar alltså tyska programjätten SAP bolaget för åtta miljarder dollar, precis innan det skulle börsnoteras. Det skriver amerikanska nyhetskanalen CNBC.

Affären har godkänts av båda företagens styrelser.

Det här förvärvet är SAP:s näst största någonsin, efter köpet av Concur 2014 som var värt 8,3 miljarder dollar.

Under första halvåret i år hade Qualtrics en tillväxt på 41,7 procent och omsatte därmed 184,2 miljoner dollar. Bolaget grundades 2002 och hade i slutet av september 1915 anställda.

När Computer Sweden förra året intervjuade Qualtrics operative chef Zig Serafin sa han:

– Det är ett företag som växer snabbare än de flesta när det gäller omsättning, antal kunder, användandet av tekniken. Så vår största utmaning hur vi behåller tillväxtmålen, värderingarna, vad verksamheten handlar om – nu när vi växer till ett globalt företag.

Det här är det senaste i raden av stora mjukvaruaffärer i år. För två veckor sedan offentliggjorde IBM att de köper Red Hat för 34 miljarder dollar. Tidigare i år köpte Microsoft Github för 7,5 miljarder dollar.

Läs också:

Open source-affärer för 500 miljarder i år – men uppköpen oroar utvecklare

IBM köper Red Hat för 310 miljarder – "en game-changer"