Sällan har ett lagförslag från EU blivit så omdebatterat som det som rör digital upphovsrätt. Och ett av de absolut mest kontroversiella förslagen är artikel 13 som handlar om att plattformar som Youtube ska bli skyldiga att blockera upphovsrättsskyddat material, i praktiken ett uppladdningsfilter.

Och det är tydligt att det också är ett förslag som Youtube ser som hotande mot den egna verksamheten.

I oktober gick Susan Wojcicki, Youtubes vd ut med ett blogginlägg där hon uppmanade alla kreatörer att protestera mot förslaget på sociala medier under parollen #SaveYourInternet.

Nu går hon återigen ut i debatten men riktar sig direkt till EU i sitt nya blogginlägg. Där skriver hon att ”även om vi stöttar målen med artikel 13 så skapar Europaparlamentets nuvarande förslag oförutsedda konsekvenser som kommer att ha en djup inverkan på hundratusentals människors försörjning”.

Susan Wojcicki framhåller att det ofta är svårt för plattformarna att reda ut vilka som är rättighetsinnehavare – de kan vara väldigt många eller så kan flera strida om det. Den osäkerheten innebär i sin tur att Youtube kan tvingas blockera videor för att slippa bli skadeståndsskyldiga. För Youtube där 400 timmar video laddas upp varje minut blir det omöjligt att ta en sådan finansiell risk.

I stället hoppas hon på att politiker tillsammans med branschen ska kunna utveckla en lösning som skyddar rättighetsinnehavarna med hjälp av sådant som mer omfattande licensavtal, samarbete med rättighetsinnehavare för att identifiera vem som äger vad och smart rättighetshanteringsteknik, som liknar det system som Youtube använder i dag, Content ID.

Hon ber dem som nu skapar de nya reglerna att lyssna på de röster som ser detta som en mer framkomlig väg.

Läs också: 
EU-parlamentet ger grönt ljus till ”länkskatt” och uppladdningsfilter
”EU:s uppladdningsfilter ökar rättssäkerheten på flera plan”