Den svenska datacenterhajpen lockar många bolag till Sverige. För det irländska byggbolaget Collen har det inneburit en etablering i Sverige, och efter byggandena av två stora anläggningar i Västerås och Eskilstuna har bolagets svenska verksamhet, som uteslutande fokuserar på att bygga datacenter, vuxit till ungefär 25 personer.

För Sverige-vd:n Thomas O’Connor har det inneburit en flytt till Västerås, där han och bolaget etablerade sig i maj 2017.

– Hemma på Irland bygger vi det mesta, men i Sverige är vi helt inriktade på att bygga datacenter, säger han.

Det är tydligt att han inte vill nämna någon av sina uppdragsgivare vid namn. Vilket bolag det handlar om som håller på att etablera sig i Västerås och Eskilstuna är kanske inte jättesvårt att gissa, men om du fortfarande undrar så handlar det så klart om Amazon Web Services, AWS. Och själva byggnaderna är nu färdigbyggda.

– Vi har fullföljt den första fasen nu och har lämnat över nyckeln, säger Thomas O’Connor.

När det gäller AWS tredje stundande datacenter i Katrineholm, som vi nyligen besökte, så har inte Collen varit inblandade, så där är det lättare att förstå att kommentarerna från byggbolaget uteblir.

Men även om man nu är färdig med sina två byggen har man inga planer på att lämna den svenska marknaden. Tvärtom är Thomas O´Connor helt övertygad om att det snart kommer att trilla in fler uppdrag.

– Vi är inte här bara för några enstaka projekt. Behovet av datacenter dubblas varje år, och vi ser inte att den bilden kommer att förändras under de kommande åren. Vi kommer att se en stor explosion av datacenter i hela Europa, och vi ser Sverige som en väldigt stor marknad. Vi tror till och med att Sverige kan komma att vara ännu större än Irland på sikt, säger han.

Han säger att Irland, och inte minst Dublin, fram tills nu varit Europas datacenterhuvudstad, där många av it-jättarna har satsat på att bygga stora anläggningar. Utöver generösa skatter är det givetvis mycket tack vare sitt läge som Europas västra utpost mot USA.

Men tron på Sverige och Norden som datacenterregion är som sagt stor. Inte minst hyllar Thomas O’Connor hur Sverige har jobbat för att främja byggandet av datacenter och konstaterar många av de stora bolagen fått upp ögonen för det.

– Investeringarna gör att Sverige kommer att fortsätta vara en bra marknad och det finns en stor aptit hos kommunerna att vilja vara med, säger han.

Några kommande byggprojekt som är aktuella för Collen kan han dock inte ange, men att det pågår full aktivitet i Sverige har vi skrivit om tidigare. Utöver AWS etablering i Södermanland och Västmanland så har även Google köpt mark i Dalarna, i Horndal i Avesta kommun, som inte ligger jättelångt från Thomas O’Connors nya hemstad Västerås, närmare bestämt nio mil. Men det är inget som verkar aktuellt för Collen.

– Google har inte varit i kontakt med oss, svarar Thomas O’Connor på en rak fråga om Googles planer i Dalarna.

Men när det gäller de två färdigbyggda komplexen i Västerås och Eskilstuna så kan det inte vara särskilt långt kvar till invigningen. Något specifikt datum är fortfarande inte officiellt, men med en och en halv månad kvar på året är svaret detsamma som tidigare på när bolagets tre så kallade Availabilty Zones ska öppna.

– Vi räknar med att öppna regionen under 2018, säger en talesperson från AWS.

Läs också: 
Här intar Amazon Web Services Katrineholm – nu hoppas staden på ett lyft
Svenska handlare har ögonen på Amazon – vad händer när jätten kommer hit?