Biltillverkarna BMW, Daimler och Volkswagen har samtliga meddelat den tyska spektrum­förvaltnings­myndigheten BNA att de är ”intresserade av att driva lokala 5g-nät”, rapporterar Handesblatt.

Parallellt har Qualcomm gått ut med att de jobbar med 5G-NR-teknik för privata IoT-nätverk åt industrisektorn. På sin webbplats skriver företaget om att ”ersätta trådbundet industriellt Ethernet för omkonfigurerbara fabriker med vår ultrapålitliga 5G-NR-länk med ultralåg latens”.

Med 5g i egen regi kan företag sköta säkerheten som de vill istället för att behöva lita på någon operatör. I ett whitepaper pekar Qualcomm även på möjligheten att skräddarsy nätverket för exakta prestandakrav när det inte längre behöver ”samverka med publika nätverk”. Industrirobotar kan behöva få sina rörelsemönster finjusterade på en millisekund och då ska 5G lämpa sig bättre än 4g och Wifi.

Men var ska frekvensutrymmet komma från? BNA-chefen Jochen Homann säger till Handelsblatt att flera olika branscher har försökt äska privat spektrum, och liknar den rådande stämningen vid en ”guldrusch”.

I USA ska snart 150 MHz på 3,5-gigahertzbandet (3 550–3 700 MHz) göras tillgängligt som ”Citizen Broadband Radio Service”, och det tänker sig Qualcomm att privata 5g-nät kan använda. Ett alternativ är annars att sluta avtal med någon telekomoperatör om att få köra sitt eget nätverk på deras frekvenser,

Hur sugna operatörerna kommer att vara på den sortens lösningar är dock oklart. Handelsblatt skriver att Telekom, Vodafone and Telefónica alla redan har uttalat sig mot lokala, privata 5g-installationer.

IDG News

Läs också:
Sex exempel på hur företag använder AR i praktiken
Nu ska skogsbruket digitaliseras på riktigt – ny miljonsatsning presenterad