Vd-byte på K3 Nordic

Den 1 november tillträdde Peter Kristoffersson som ny vd på Örebrobaserade K3 Nordic, som är specialiserat inom programvarulicensavtal, molntjänster, supportavtal för hårdvara och rådgivning inom it.

Den nya vd:n är välkänd inom koncernen då han även är vd för systerbolaget K3 Travel, som driver Hotel Express. Det innebär promenadavstånd då Hotel Express finns i lokaler endast ett stenkast från K3 Nordic.

– K3 Nordic är ett framgångsrikt och väletablerat företag med spetskompetens inom viktiga områden. Vi är samtidigt lagom stora så att vi snabbt och enkelt kan anpassa oss och utvecklas. Det kommer att bli en spännande resa att utveckla bolaget tillsammans med alla skickliga medarbetare, säger han.

– Peter känns helt rätt som ny vd för K3 Nordic. Han har gjort ett väldigt bra arbete som vd för vårt systerbolag K3 Travel och på så vis har han även en bra insikt i vår organisation, hur vi fungerar och vart vi är på väg. Hans driv och framåtanda kommer att vara en stor tillgång för oss och jag ser fram emot att samarbeta med Peter för att fortsätta föra K3 Nordic framåt, säger Nicklas Karlsson, som är affärs- och marknadschef.

K3:s ägare Håkan Svanberg hoppas på ökad tillväxt och utveckling av bolaget.

– Jag ser fram emot att K3 Nordic tar nästa steg i sin utveckling. I koncernen finns dessutom två andra it-bolag, Creative Tools och Northway Partners. Vår ambition för framtiden är att skapa ännu större värde för våra kunder genom en samarbetande grupp av starka it-bolag, säger han.

Secmaker säkrar ny vd

Martin Eriksson
Martin Eriksson.

Martin Eriksson blir ny vd på säkerhetsföretaget Secmaker. Han kommer närmast från varumärkes- och kommunikationsbyrån Occasion och ersätter nuvarande vd:n och grundaren Niklas Anderson, som istället ska fokusera på rollen som marknadschef och partneransvarig.

Innan sitt senaste uppdrag har Martin Eriksson även varit med och startat Boxer TV-Access samt haft ledande roller på företag som Teliasonera och British Telecom.

− Det känns bra och rätt att lämna över vd-rollen till Martin i ett läge då bolaget är redo att gå från att vara entreprenörsdrivet till att och bli ett företag som växlar upp för nya marknader och affärer, både inom och utanför Sveriges gränser, säger Niklas Anderson om successionen.

– Secmaker har en fantastisk potential med sin kombination av världsledande teknik, enastående kompetens inom säker inloggning och informationshantering, samt en synnerligen stark marknadsposition i Sverige. Dessutom ökar intresset och förståelsen för digital säkerhet oerhört snabbt i alla delar av samhället. Allt fler företag och organisationer, både privata och offentliga, förstår hur viktigt det är att prioritera detta idag. Som ny vd ser jag fram emot en spännande tillväxtresa och att kunna bidra till att förmedla betydelsen av it-säkerhet och hur man enkelt både kan lösa sina säkerhetsutmaningar och effektivisera sin verksamhet, säger Martin Eriksson, som kom i kontakt med Secmaker 2015 i samband med ett konsultuppdrag åt styrelsen.

Han tar tyskt ddos-skydd till Norden

Jesper Permerud
Jesper Permerud.

Det tyska it-säkerhetsföretaget Link11, som jobbar med skydd mot ddos-attacker i molnet, etablerar sig nu i Sverige och har anställt Jesper Permerud som säljansvarig för Norden och Baltikum. Han kommer senast från nätverksföretaget Centurylink och kommer att vara baserad i Stockholm där han blir en del av Link11:s Emea-team, samtidigt som han kommer att leda försäljningen i regionen. Bolaget uppger att dess molnbaserade säkerhetslösning för ddos-attacker är helt automatiserad, och att man med hjälp av AI och maskininlärning snabbt kan identifiera skadlig trafik.

– Jesper har djup kunskap och lång erfarenhet från vår bransch och förstår den nordiska säkerhetsmarknaden mycket väl. Han kommer att kunna identifiera rätt kundgrupp och partner och kommer därmed att snabbt kunna etablera företaget i regionen och driva vår tillväxt på marknaden, säger Link 11:s vd Marc Wilczek.

– Link11:s innovativa lösningar adresserar det växande problemen med komplexa, omfattande överbelastningsattacker, så kallade ddos-attacker. Jag tror att det finns ett stort behov av Link11:s lösningar, och ser fram emot att leda företagets försäljningsarbete i hela regionen, säger Jesper Permerud.

Byter Mojang mot Hangouts

Rikard Herlitz
Rikard Herlitz.

Dataspelsveteranen Rikard Herlitz, med 18 år i spelbranschen bakom sig, kliver i januari in som teknisk chef för Hangouts Meet på Google. Han kommer närmast från en roll som teknikchef på Minecraft-skaparen Mojang. Innan dess var han teknisk chef och medgrundare av Goo Technologies, vars 3D-produkt numera finns på marknaden under namnet Amazon Sumerian, sedan molnjätten AWS köpte upp konkursboet.

– Google har alltid varit ett extremt spännande bolag, och med tanke på deras aktuella storsatsningar och framgångar inom AI och Cloud är det en drömposition. Kommunikation ligger mig varmt om hjärtat och potentialen i framtidens videokonferenser, där Hangouts Meet spelar en kritisk roll, är enorm och vi har bara sett början på hur stor skillnad det kommer göra för bolag världen över, säger han och hoppas även få användning för sitt kunnande från spelbranschen.

– Med min långa bakgrund inom spelindustrin tror jag att jag kan bidra med viktig kunskap och nya perspektiv till projektet.

Hon var inte Osynlig på Bron

Linda Maresch Bergström
Linda Maresch Bergström.

Ux-designbyrån Osynlig expanderar och har därför rekryterat Linda Maresch Bergström som ny kontorschef i Sundsvall. Hon kommer närmast från Bron Innovation, där hon ansvarade för affärsutveckling och projektledde flertalet stora satsningar som till exempel konferensen Good Tech Conference. Hon kommer att leda Osynligs arbete i Sundsvallsregionen i nära samarbete med vd Linus Lennstrand.

– Jag har följt Osynlig genom alla år och vet att de har otroligt kompetenta människor och expertis. Mitt mål är att stärka vår lokala närvaro men även se till att göra Osynlig mer synlig på marknaden i stort. Jag ser fram emot att hålla kunderna i handen längs deras digitala utvecklingsresa och lyfta vikten av användarupplevelser. Många ser på ux som snygg design men det är så mycket mer än bara en digital närvaro, det är en del av verksamhetsutvecklingen, säger Linda Maresch Bergström.

– Vi är väldigt glada att kunna välkomna Linda till Osynlig. Det är en stor efterfrågan på våra tjänster i Sundsvall och under Lindas ledning kommer vi arbeta strategiskt med att bli ännu mer synliga och växa teamet. Osynlig är unik i branschen med vår spetskompetens inom ux-design. Linda är helt rätt person för att säkerställa att vi blir ännu bättre på att strategiskt hjälpa våra kunder att bli mer användarfokuserade, säger Osynligs vd Linus Lennstrand.

Ska leda produktion i miniatyr

Leif Borg
Leif Borg.

Svenska ir-sensorbolaget Jondetech tar in Leif Borg som produktionschef för att leda det dagliga operativa arbetet. Han har tidigare arbetat som såväl fabriks- och produktionschef och verksamhetsutvecklare på företag som Astra Zeneca, Crane Currency och Eberspächer.

– Jondetech är ett spännande företag med engagerade ägare och medarbetare. Utmaningen ligger i att skapa samsyn om nuläget och de aktiviteter vi behöver prioritera, både på kort och lång sikt, för att sedan få dessa att hända, säger Leif Borg om det helt nya uppdraget.

– Tjänsten är helt nyinrättad och Leif kommer att arbeta med att systematiskt hantera våra vardagsfrågor. När vi nu närmar oss kommersialiseringsfas för det vi kallar för ir-sensor 2.0 ökar behovet av att kunna säkra vem som ansvarar för vad, vilka forum som behövs och när saker behöver vara klara. Med Leifs långa och omfattande bakgrund får vi nu ombord en person som har ett tydligt fokus på ledarskap och erfarenhet av att utveckla organisationer från en mängd olika branscher, säger vd Robert Ekström.

Nu tar landstinget in innovationschef

Fredrik Engströmer
Fredrik Engströmer.

Landstinget i Stockholm byter snart namn till Region Stockholm – men namnbytet är inte den enda nyheten som finns runt knuten. Man har även en ny innovationschef på plats sedan igår. Rollen att samordna innovationsarbetet kommer att axlas av Fredrik Engströmer. Rekryteringen beskrivs som en viktig del i en ”ytterligare ambitionshöjning för regionens arbete med att främja innovation och utveckling”.

Fredrik Engströmer har tidigare jobbat på Ericsson, bland annat med 5G. Som chef för Region Stockholms samordningskansli för innovation, som idag heter SLL Innovation, blir hans uppdrag att förverkliga landstingets innovationsstrategi, vilken gäller alla verksamheter som drivs eller finansieras av Region Stockholm.

Daniel Forslund
Daniel Forslund (L).

– Landstinget har de senaste åren lagt en stabil grund för vårt innovationsarbete genom nya styrdokument, en Innovationsfond som finansierar medarbetarnas projekt och en sammanhållen organisation som ger praktiskt stöd för innovation och utveckling. Nu är vi redo att växla upp arbetet ytterligare, och jag är därför mycket glad över att få välkomna Fredrik Engströmer som ny innovationschef i landstinget, funktionsområdet FOUUI, säger Daniel Forslund (L), ordförande i Region Stockholms blivande Innovations- och utvecklingsutskott och fortsätter med:

– Framtidens lösningar på dagens problem kan inte bara tas fram internt utan behöver utvecklas i bred samverkan med forskare, företagare och vårdgivare, där det är behoven från patienter och vårdpersonal som ska stå i centrum. Fredrik Engströmers långa erfarenhet från internationellt arbete inom industrin är därför särskilt viktigt när vi ska stärka Stockholmsregionens attraktionskraft och som organisation bli en bättre kund och samarbetspartner.

Läs också: 
Nya larmet: Microsoft samlar in mängder av användardata från Office 365 – i hemlighet
Svenska Spel tvingas göra om sin it i grunden – och skiftet sker på några timmar