Microsoft har fördjupat relationen med Amazons Alexa – och nu vidgar de samarbetet till att också omfatta jättens egna butiker, där de börjat tillhandahålla Amazons smarta högtalare. Microsoft inte bara stöttar Alexa, de uppmuntrar besökarna att köpa in sig i Amazons ekosystem. Det skriver nyhetssajten Engadget.

Varför är detta anmärkningsvärt? Jo för att Microsoft som bekant har en egen röstassistent, Cortana, som från början var tänkt att fungera som en direkt konkurrent till andra stora röstassistenter som Alexa, Googles assistent och Apples Siri. Ett antal tecken visar dock på att Cortana nu fått en annan roll, mer undanskymd roll, internt på företaget.

Att Microsoft omfamnar Alexa är ett sådant. ”Då Microsoft från början positionerade Cortana som en direkt konkurrent till andra breda röstassistenter, så har de nu ändrat den här AI-hjälparens fokus mot chattbotar och bakom-kulisserna-funktioner som är mer till stöd för företagen än för hemanvändare”, skriver Engadget.

I början av november lämnade Cortana-chefen Javier Soltero Microsoft. Detta föranledde spekulationer om Cortanas framtid – och vissa tolkade avhoppet som att Microsoft degraderat Cortana internt.

Läs mer: 
Röstassistenterna stöper om företagsvärlden
Microsoft och Amazon röker fredspipa – de digitala assistenterna blir kompisar