I EU:s förslag till digital upphovsrätt är artikel 11 en av de mest kontroversiella delarna. Den handlar om att mediehus, och även andra företag, får större rätt att ta betalt för att andra sprider det material som de producerar, en så kallad ”länkskatt”.

För Googles del riskerar det slå mot nyhetstjänsten Google News som samlar artiklar från olika nyhetssajter. Och det kan leda till att tjänsten stängs för EU-användare enligt chefen för Google News Richard Gingras, skriver The Guardian.

Han framhåller att en stängning av tjänsten inte är önskvärd men att företaget är djupt oroat av det nuvarande förslaget som är utformat för att kompensera nyhetsutgivare även för de korta stumpar av deras artiklar dyker upp i sökresultat.

– Vi kan inte ta ett beslut förrän vi sett den slutliga förmuleringen, säger Richard Gingras.

Han pekar också på att Google en gång tidigare stängt av sin nyhetstjänst. Det var 2014 i Spanien när landet just lagstadgat att nyhetsaggregatorer skulle betala för sina länkar till artiklar. Det resulterade i att trafiken på de spanska nyhetssajterna sjönk.

– Vi vill inte se samma sak hända i Europa. Det vi vill göra är att arbeta tillsammans med intressenterna.

Medan många nyhetssajter och tidningar har sett sjunkande annonsintäkter medan Googleannonseringen blomstrar så är de samtidigt beroende av att få in läsare via Google News för att på så sätt få upp sina digitala intäkter.

Och Richard Gingras trycker på att Google News inte är en vinstdrivande affär för företaget.

– Vi ser det som en värdefull tjänst för samhället, säger han.

Läs också: 
Youtubes vd vädjar till EU om att stoppa uppladdningsfilter – ”finansiellt omöjligt”
EU-parlamentet ger grönt ljus till ”länkskatt” och uppladdningsfilter