Nyligen skrev vi om att konsultjätten CGI tagit hem uppdraget att stå för Bankgirots applikationsutveckling. Men även driften ska läggas ut och det blev en strid på kniven mellan de två andra nordiska konsultjättarna. Och den här gången blev det Evry som vann på upploppet mot Tieto.
Avtalet har ett totalt värde cirka 700 miljoner kronor, vilket gäller för en period om sju år från och med den 10 december. Dessutom har Bankgirot möjlighet att förlänga avtalet med ytterligare två plus två år. Avtalet innebär också att 30-tal medarbetare kommer erbjudas anställning hos Evry.
Bankgirots vd Jeanette Jäger är nöjd över att affären är i hamn och hon konstaterar att det varit en tuff men bra upphandlingsprocess.
– Vi har haft ett flertal professionella aktörer inne i den här processen, så det har varit ett svårt val. I slutändan var det vissa nyckelfaktorer som avgjorde till Evrys fördel. Det är baserat på Bankgirots behov, och det är delvis det tekniska men man ska heller inte förminska att personalen känner sig hemma på Evry. Det har varit en omfattande upphandling och vi kan säga att det är oerhört små skillnader. Vi har använt både våra egna och externa upphandlingsexperter för att säkerställa att vi har tagit in hela marknaden, säger hon.
Bankgirot har i snart 60 år garanterat och digitaliserat den svenska betalmarknaden, och förmedlar dagligen omkring sex miljoner betalningar värda 68 miljarder kronor. Bland de många finansiella tjänster som utvecklats finns autogiro, e-faktura och Betalningar i realtid, BIR, som är en förutsättning för att Swish ska fungera.
Det här är dock första gången som Bankgirot väljer att lägga ut it-driften på en extern aktör.
– Vi har alltid haft driften i egen regi, säger Jeanette Jäger och svarar så här på varför det blev aktuellt att outsourca den här gången.
– Det fanns möjlighet att ta del av en helt annan tekniknivå hos en stor aktör som investerar miljarder i förhållande till våra egen miljö. Sourcing har vi jobbat med tidigare, men nu har vi även lagt ut driften och det har vi gjort för att få bättre kvalitet.
Vad är det främst ni kommer få nu som i inte har haft tidigare?
– Vi har hög standard redan idag på vår tillgänglighet. Det vi får nu är framför allt tillgång till ett modernt nytt datacnter med allt vad det innebär. Evry har en operatörsplattform som det är väldigt hög klass på.
Navet är alltså Evrys jätteanläggning hemma i Norge, där bolaget har storinvesterat tillsammans med IBM. Och det här är alltså det andra storavtalet som Bankgirot presenterar på bara någon vecka.
– Det är två väldigt viktiga och stora delar så nu är vi definitivt på banan med de två väldigt bra samarbetspartner som vi har landat med, säger Jeanette Jäger.
Och på Evry är det givetvis klackarna i taket efter att man tagit hem storaffären framför näsan på sin rival.
– Det är så underbart att gå i mål. Idag är det en bra dag på jobbet. Idag firar och jublar vi och äter tårta och på måndag laddar vi om bössan igen, säger den avgående koncernchefen Björn Ivroth, numera rådgivare, som framför allt gläds åt hur affären passar in i bolagets uttalade strategi.
– Vi har ungefär 40 procent av våra intäkter från bank och försäkring. Det här befäster vår position inom den sektorn och det gör att vi kommer ännu närmare de svenska bankerna. Sverige är dessutom vårt uttalade tillväxtområde så det här är helt i linje med det.
Sverigechefen Fredrik Almén fyller i med att det även passar in väl utifrån vilken typ av kund bolaget siktar på att jobba med.
– Det är en viktig samhällskritisk tjänst som måste vara uppe och tillgänglig, inte minst med Swish. Det ligger helt i linje med vad vi vill göra i form av att ta hand om viktiga samhällsfunktioner. Vi är otroligt ödmjuka inför uppgiften, säger han.
Att det dessutom innebär ett personaltillskott på 30 personer gör inte Björn Ivroths glädje mindre.
– Vi får ett 30-tal medarbetare som tar klivet över till Evry. Det är vi extremt glada för. Det är oerhört duktiga personer som vi får ta över och som vi hoppas kunna ge en fantastisk karriär, säger han.
Läs också:
Östersund en nyckel när CGI tar hem 300 miljoners-affär