(CS/Las Vegas) På en presskonferens under Amazon Web Services konferens re:Invent i Las Vegas berättade vd Andy Jassy om företagets nya affärsområde, något de kallar AWS Ground Station, eller ”markstationer som tjänst”.

Det handlar alltså om att erbjuda paketerade tjänster för satellitdata. Det ska bli enklare och billigare att ladda ner data från satelliter rakt in i AWS infrastruktur, där denna data sedan kan bearbetas, lagras eller där man kan använda något av företagets verktyg för dataanalys eller maskininlärning.

– Det här är en gamechanger för hur människor kan använda sig av satelliter och data därifrån, säger Andy Jassy.

Jassy berättar vidare att molnjätten har många kunder som arbetar med till exempel väderprognoser eller rymdverksamhet och att det är därifrån idén till det här nya affärsområdet kommer från början.

– Satelliter används mer och mer av företag, universitet och myndigheter för olika syften, säger Andy Jassy. Det kan handla om väderprognoser, om att få bilder på markytan eller för kommunikation.

Kärnan i globala satellitnätverk är markstationerna. Genom dessa sker kommunikationen mellan marken och satelliterna – antenner används för att ta emot data och styrsystem för att sända radiosignaler som styr och kontrollerar satelliten.

Idag måste användare antingen bygga sina egna markstationer och antenner, eller ingå långa avtal med operatörer, ofta i flera länder, för att kunna ha kontakt med satelliterna när de kretsar runt jorden. När alla data sedan laddats ner behöver användarna servrar, lagring och nätverk i närheten av antennerna för att hantera data från satelliterna.

– Det här är dock väldigt komplext idag, det medför stora åtaganden och dryga kostnader. Man behöver ha ett antal antenner, eller markstationer, egentligen över hela världen. Om man sedan ska ta alla data och verkligen göra något med den så måste det också finnas en infrastruktur för att lagra den, hantera den och bygga analyser. Det är svårt och dyrt.

Genom ett nätverk av tolv antennmarkstationer i AWS-regioner runt om i världen ska användare i stället kunna ladda ner, processa, lagra, analysera och agera på satellitdata snabbare än i dag – och framför allt ska kostnaderna gå ner kraftigt.

– Nu kan företag hyra det här från oss och bara betala för det de använder. Användaren bestämmer vilken markstation och vilka antenner de vill interagera med. Alla data kommer automatiskt in i AWS system.

För den som är intresserad av att testa på det här finns information på AWS webbplats.

Läs också:
AWS släpper egendesignad Arm-server, lovar upp till 45 procent lägre kostnad
Amazons svenska datacenter färdigbyggda – ska invigas inom kort