Sakta men säkert har ett nytt supersnabbt internet – internet2 – kopplat samman ett hundratal amerikanska universitet, företag och myndigheter

Nätet har använts främst för forskning, men den senare tiden har även studenter och lärare fått tillgång till nätet och det har resulterat i en massiv spridning av piratkopierad film och musik.

Miljontals personer runt om i hela världen har i dag möjlighet att dela ut och ladda hem filmer supersnabbt.

Hastigheten har skruvats upp till 10 Gbit/s. Det är cirka 20 000 gånger snabbare än en vanlig adsl-uppkoppling på 0,5 Mbit/s.

Matrix på en halv minut
En vanlig film som Matrix tar i bästa fall endast 30 sekunder att ladda hem. Det kan jämföras med att det kan ta en timme att ladda hem motsvarande film via internet.
Nedladdningstiden för en musikfil minskas från ett par minuter till ett tiotal sekunder.

Utvecklingen av internet2 – som inte är tillgängligt för allmänheten – har gått fort de senaste åren och merparten av de drygt 150 anslutna universiteten i USA tillåter i stort sett samtliga studenter och anställda att använda systemet.

Mothugg direkt
Det nya nätet har blivit rena paradiset för fildelare som sprider piratkopierade filmer, musik, tv-spel och fotografier.

Det har fått musik- och filmindustrins organisationer att reagera.

I onsdags meddelade The Recording Industry Association of America, RIAA, att den har för avsikt att lämna in en stämningsansökan mot 405 studenter vid 18 universitet med tillgång till internet2.

Det samma gäller The Motion Picture Association of America, som bland annat backas upp av Warner Bros och Sony.

Organisationerna påstår sig ha bevis för att det pågår illegal fildelning på mer än 140 universitet. Totalt ska det röra sig om cirka en och en halv miljon filer, varav närmare en miljon är musikfiler, som cirkulerar i systemet. En del studenter ska på egen hand dela ut mer än 13 000 låtar.

– Vi kan inte låta detta höghastighetsnät bli en laglös zon där normala regler inte gäller, säger Cary Sherman, högst ansvarig på RIAA, till nyhetsbyrån AP.

Internet2 används även av anställda vid svenska universitet.

– Nätet används främst för forskning och utveckling. Vi har flera forskningsgrupper som har tillgång till nätet, säger Hans Wallberg, utvecklingsansvarig på det svenska universitetsnätet Sunet.

Personlig integritet
Enligt uppgifter till Computer Sweden förekommer det även spridning av piratkopierade filer i Sunets nät. Det rör sig bland annat om datorprogram, musik och film.

– På Sunet får man göra det som är lagligt, men vi agerar inte polis i nätet eftersom det handlar om personlig integritet. Jag brukar jämföra med att avlyssna telefoner, det får inte vem som helst göra, berättar Hans Wallberg.

– Vi tittar aldrig på innehållet utan vår uppgift är att flytta innehållet så snabbt som möjligt.

Snabbare i Sverige 2007
Enligt Hans Wallberg ska Sunet i början av 2007 ha ett lika snabbt nät som internet2 på plats i Sverige. I vissa fall ska det även vara snabbare.

– Vi har sagt att vi ska upphandla svart fiber och installera vår egen utrustning. Vi har forskningsgrupper som behöver en betydligt högre kapacitet hela tiden. Vi kommer att koppla upp punkt till punkt-förbindelser som kan överföra data med en hastighet på 30–40 Gbit/s kontinuerligt.

Fakta

- från forskningsmiljö till rena nöjesarenan

Grundat: 1996.

Verksamhet: Har till uppgift att bygga och utveckla nästa generations internet.

Antal medlemmar: Cirka 207 universitet, myndigheter, privata och offentliga forskningslabb. Cisco, IBM, Microsoft och Juniper är exempel på företag som använder internet2.

Användningsområden: Tack vare hastigheten är videokonferenser, distansundervisning med direktsända föreläsningar möjliga.

Hastighet: Medlemmarna har tillgång till ett nät med en hastighet på cirka 10 Gbit/s.