Redan i mars skrev Computer Sweden om att Telia ville ge sig in i 5g-racet på allvar. Planen var då att bygga upp de första 5g-noderna under 2018 på ett antal utvalda platser. Den första skulle vara på KTH:s campus, med gruvan i Boliden som nummer två. När Boliden tar klivet över är dock inte klart, utan de får enligt Telia nöja sig utan testfrekvenser än så länge, och istället fortsätta använda avancerad 4g.

Men idag, med 26 dagars marginal till årsskiftet, var det alltså dags för invigning under pompa och ståt på KTH Integrated Transport Research Lab. Och det var tunga namn som var på plats för en invigning med ett tydligt budskap om 5g:s vikt för Sverige.

Telias vd och koncernchef Johan Dennelind, Ericssons vd Börje Ekholm och professor Jan Gulliksen, vicerektor för digitalisering på KTH, var den trio som fick trycka på knappen under det som kallades en historisk dag. Och för att ytterligare accentuera den blågula känslan lade man även på lite rojalistisk touch genom att låta Prins Daniel vara den som fick ta emot det första videosamtalet via 5g.

5g
Knappat och klart. Ericssons vd Börje Ekholm, Telias vd Johan Dennelind och professor Jan Gulliksen trycker med gemensamma krafter igång 5g-Sverige.

– 5g är oerhört viktigt för oss. Vi har en lång historia med Telia och nu har vi lagt grunden. 5g är viktigt för Sverige och vi investerar kraftigt i det, konstaterar Börje Ekholm.

För honom och Ericsson har 5g-budskapet varit allt tydligare under de senaste åren, och han har stor tilltro till den nya tekniken och är noga med att påpeka hur viktig den är för att den digitala utvecklingen i samhället ska fortsätta, inte minst inom industrin. Och även om det första reella steget togs idag har Ericsson krattat 5g-manegen sedan ett par år tillbaka.

– All vår hårdvara från 2015 och senare fungerar med 5g efter en uppdatering. Det gör att man för första gången i mobiltelefonins historia faktiskt kan bygga vidare på den tidigare generationen, säger han och konstaterar att 5g:s snabbare svarstider och hastighet gör det till ett avgörande skifte.

– 5g har andra egenskaper än tidigare generationer. De kommer kanske inte att kännas viktiga i början, men kommer definitivt att vara det framöver, inte minst är det egenskaper som är viktiga för att digitalisera samhället. Det här handlar om nationell kritisk infrastruktur som går att jämföra med vägar och hamnar. Ska vi i Sverige och Europa inte halka efter så krävs det krafttag och regeringar i Europa måste komma fram till hur det ska se ut.

5g
Historiskt hus. Det blev ett tämligen anspråkslöst hus på KTH-området som fick äran att stå värd för 5g-premiären.

Och även Johan Dennelind betonar 5g:s vikt för Sverige, både för att visa att vi fortfarande ligger långt fram, men även att tekniken finns på plats för att man ska förstå kundernas krav.

– Det här är samhällskritiskt. Huvudsyftet är att öppna upp för samarbetspartner att kunna testa den här tekniken. Så det här ska ses som en inbjudan till Sverige att innovera och då kunde vi inte ha valt en bättre plats än KTH.

Den nya 5g-mast som slogs på i morse kommer att täcka hela campusområdet, plus eventuellt lite till runt omkring. Gabriela Styf Sjöman, ansvarig för Networks på Telia, påpekar dock att det fortfarande krävs riktiga frekvenser innan det kan bli tal om riktig 5g, som kan användas av alla och till allt.

– Det vi har här är en testfrekvens och den får inte användas i kommersiellt syfte utan enbart till att forska och utveckla, säger hon, men hoppas att de riktiga frekvenserna snart finns på plats.

– Sverige har fantastisk industri och 5g kommer att ge oss stora möjligheter att fortsätta utveckla den. På sikt kan det till och med innebära en möjlighet att ta tillbaka många av de jobb som har försvunnit från svensk industri.

Läs också: 
Privata 5g-nät – snart i en fabrik nära dig
5g sätter ny press på mobiltillverkarna – de pekas ut som vinnare