Undersökningsföretaget Inspectum tar på uppdrag av Konsultkompaniet tempen på den svenska konsultbranschen inför varje nytt år – och det mest iögonfallande den här gången är att osäkerheten ökat kraftigt.

När de 100 it-konsultföretag som deltar i undersökningen ska sia om sina omsättningar nästa år har 10 procent svarat att de inte vet om den blir högre eller lägre än året före. Förra året var det bara fem procent som inte visste.

När de ska svara på vad de tror om konkurrenternas omsättning är osäkerheten ännu större – 16 procent svarar ”vet ej” jämfört med fem procent i fjol.

Att osäkerheten ökar gäller också priserna. Inför 2019 är det hela 18 procent som inte vet vart de tror konsultpriserna tar vägen, en betydligt högre siffra än förra året, då bara en procent svarade ”vet ej”.

– Siffrorna visar en tilltagande osäkerhet när det gäller konsultpriser och tillväxt. Det avspeglar till viss del en allmän osäkerhet. Sedan balanserar ju hela tiden köparna av it-konsulttjänster mellan att anställa och att anlita konsulthjälp, och där är tendensen kanske mer orienterad mot att anställa i dag, säger Tomas Qviberg, vd på Konsultkompaniet.

Men även om osäkerheten ökar så ska det sägas att optimism trots allt råder. 66 procent av it-konsulterna tror på högre omsättning nästa år (vilket i och för sig är den lägsta siffran sedan 2013).

40 procent tror också att priserna blir högre nästa år. Förra året trodde 57 procent på högre priser.

Boka plats på årets CIO Trend – gör dig redo för 2019!

I undersökningen mäts även vilka tekniker som it-konsulterna tycker är hetast just nu. Här tar artificiell intelligens ett jättekliv. Nästan hälften av it-konsulterna tycker att AI är hetast. Förra året var det bara 20 procent.

Även molnet håller sig hett, medan GDPR, BI och Java numera bara ligger på enstaka procentenheter, vilket antingen innebär att de blivit iskalla eller bara tas för givna.

– Att nästan hälften av dem som uttalat sig anger AI som den hetaste tekniken just nu är den tydligaste markeringen någonsin av en teknik, säger Tomas Qviberg.

– Den här gången tror jag också att det inte bara handlar om ett buzzword utan det finns ett konkret behov redan nu, inte minst inom bank och försäkring, där det behövs allt smartare lösningar för att klara av de jättelika datamängderna.

Läs mer: Sämre konjunktur väntar – men ingen vågar spara in på it-verksamheten

Läs mer: AWS på offensiv i partnerledet – vill norpa konsulter från Microsoft