I september meddelades att svenska Microsoft byter vd då Joacim Damgard anammat en roll som vice president for sales, marketing & operations för Central & Eastern Europé. Den temporära lösningen då var att chefen för marketing & operations, Therése Treutiger, klev in som tillförordnad vd, men nu är rekryteringsprocessen efter en permanent vd klar.

Det blir tidigare Telia-vd:n Hélène Barnekow, som lämnade Telia i april, som nu tar över ledningen av svenska Microsoft. Totalt har hon över 25 års erfarenhet från it- och telekombranschen bakom sig. Utöver Telia har hon även varit på EMC i Boston, som chef för Field & Partner Marketing och haft olika chefsroller på Sony Ericsson. Hon tillträder sin nya tjänst på Microsoft den 17 december.

– Det är en stor ära att få möjligheten att leda Microsofts svenska verksamhet som är på en otroligt spännande resa med ett starkt momentum i spännande tekniker som artificiell intelligens, mixed reality och molntjänster, som blir allt vanligare i Sverige. Jag ser fram emot att bidra till ett företag med stort fokus på att skapa förtroende för tekniken och värde för sina kunder och samhället genom innovation och en stark värderingsstyrd kultur med kunden i centrum, kommenterar Hélène Barnekow sitt kommande jobb.

Vahé Torossian, som har titeln corporate vice president på Microsoft Western Europé, säger så här om sin nya Sverige-vd:

– Hélène har en stor passion för och en gedigen erfarenhet av digital transformation, samt en unik förmåga att skapa starka team som kan ta verksamheten och våra kunder och partners framgångar till nya höjder. Det känns som en perfekt matchning och är otroligt glädjande att välkomna henne till Microsoft.

Läs också: 
Svenska Microsoft får ny vd – och flyttar till stan
Telias Sverigechef säger upp sig