Svenska utrikesdepartementet, Stockholm 9 April 1940. Det nationalsocialistiska Tyskland har ockuperat grannlandet Norge. Vid gränsen står svenska styrkor, ofta dåligt rustade och utan ammunition i vapnen, nervöst i väntan. Kommer Sverige att invaderas? När börjar Tyska Luftwaffes plan att dundrande flyga över svenska kommunikationspunkter i ett försök att paralysera landet?

På utrikesdepartementet inser man denna dag allvaret, tyskarna kräver att få använda svenska telegrafledningar för kommunikationen mellan det ockuperade Norge och krigsstaben i Tyskland. Svenskarna förstod givetvis fördelarna i detta, man kunde ”tappa” de svenska kablarna på trafik för att få en tidig varning om pansarvagnarna och planen på andra sidan riksgränsen startades för snabb marsch mot Sverige.

10 dagar senare, den 19 april, noterade dock den svenska telegrafstyrelsen att telegraftrafiken blivit ”kraftigt oläslig”. Den tyska Geheim-schreibern, eller G-skrivaren, hade gjort entré. Fasta i sin övertygelse att kryptot från G-skrivaren var oknäckbart kommunicerade tyskarna livligt via de svenska kablarna. Som tur var för Sverige, så hade Sverige tillgång till matematikprofessor Arne Beurling. Arne kastade sig över det tyska – oknäckbara – kryptot. Två veckor senare så var en av historiens största kryptobedrifter genomförda: Arne hade knäckt tyskarnas superkrypto! Detta blev en av de största svenska krigshemligheterna, nu kunde Sverige i hemlighet lyssna på tyskarnas krigsplaner.

Varför är detta relevant att berätta i en debattartikel i it-media? Dels, för att det verkligen handlar om sin tids superteknik men också för att det säger någonting mera om oss som människor.

I sin debattartikel den 7 december med rubriken ”Risken med utländska molntjänster överdriven – kryptering löser problemet” presenterar Basefarms Alexander Vik sina idéer om att man inte behöver oroa sig för att lagra data hos multinationella molnjättar även om det är så att de kan tvingas att lämna ut datat. Krypteringen löser problemet!

Nu ska det i ärlighetens namn sägas, att jag som representerar ett svenskt molnbolag med utveckling i Sverige och fokus på den europeiska marknaden såklart företräder våra intressen, på samma sätt som Alexander Vik företräder sina. Det är mot den bakgrunden både min och hans debattartikel ska läsas.

Det här är en artikel från IDG Opinion Vill du också tycka till om något? Så här gör du. »

Ingen kan idag med säkerhet säga att det finns oknäckbara krypton. Vilka resurser som andra företag eller främmande makter har för att komma över företagshemligheter eller annan information är, av sakens natur, väl fördolt. Därför är det viktigt för både användare och företag att göra en tidig bedömning av hur känslig informationen är. Vilket krypto den ska förses med men också hur den ska transporteras och lagras. Alla delarna är viktiga för att nå hög säkerhet.

Som värmlänning är jag uppfödd med berättelserna om hur man på granngårdarna gömde flyktingar från Norge och hur motståndsrörelsens trafik över gränsen koordinerades. Från den tiden kan vi i it-branschen i dag framförallt lära tre saker:

1. Antaganden om att krypton är oknäckbara är bara tillfälligt korrekta. Kampen som pågått i flera hundra år mellan kodare och kodknäckare fortgår än idag, med ökad intensitet, tack vare internet. Inte minst är Snowdens avslöjande ett bevis för detta.

2. Antagandet om att staten alltid kommer att vara god är ett mycket farligt antagande. Vem kunde i början av 1900-talet (i sammanhanget) endast 20 år innan Hitlers tillträde se att Tyskland skulle gå från demokrati till att bli en av de mest avskyvärda diktaturer världen någonsin skådat? Där sattes övervakningsverktyg i handen på den onda staten. Tänk om Tyskland haft tillgång till dagens övervakningssamhälle? Ett fritt internet, med många aktörer (distribuerad information), är den bästa garantin mot detta.

3. Den som har knäckt ett krypto, avslöjar det inte.

Från Beebytes sida kommer vi att fortsätta verka för ett fritt och mångfacetterat internet med säkra lagringsareor. Det är därför vi investerat, bara i år, i två nya toppsäkra datacenter för våra användare. Kryptering i all ära, men internet kräver så mycket mer än så – framför allt att vi inte är okunniga om vår egen historia.

Niclas Alvebratt, vd på Beebyte.

Läs också: 
Krypto är klent skydd mot NSA
Gammal skrivmaskin var svindyr Enigma-maskin