Det blev inte helt oväntat Telia och Net4mobility, det vill säga Tele2:s och Telenors gemensamma bolag, som lyckades ta hem frekvensutrymme i den stora auktionen av 700 MHz-bandet. Den totala summan för vinnande bud i den första delen av auktionen var drygt 2,8 miljarder kronor.

Det skriver Post och Telestyrelsen, PTS, och konstaterar vidare att nästa steg i auktionen kommer att genomföras i morgon tisdag. Då handlar det om att avgöra placeringen för respektive tillstånd i frekvensbandet för de två vinnarna i steg ett.

Auktionen som avslutades idag innehöll 46 budrundor. Totalt 40 MHz, uppdelat på tre tillstånd för frequency division duplex, FDD.

Totalt var det tre budgivare deltog i auktionen, och det var också Tre som blev utan, men i det sistnämnda fallet handlar det om operatören Tre, vars bolag Hi3G Access AB deltog men inte lyckades vinna något frekvenstillstånd i auktionen.

Här är de vinnande budgivarna och de bud de lagt:

  • Telia Sverige AB har vunnit ett frekvenstillstånd om 2×10 MHz FDD med täckningskrav för 1 382 657 650 kronor
  • Net4mobility HB har vunnit två frekvenstillstånd om totalt 2×10 MHz FDD (två tillstånd om 2×5 MHz FDD). Båda för 720 968 398 kronor vardera, det vill säga totalt 1 441 936 796 kronor.

Läs också: 
Full fart på 5g-auktionen – nu över två miljarder
Tre överklagar PTS omtalade auktion: “Försämrar konkurrensen”