I slutet av förra veckan gick den nya omstridda anti-krypteringslagen igenom det australiska parlamentet. Enligt kritiker stressades processen på utan att lyssna in allmänheten och utan tillräcklig debatt ute i samhället, rapporterar New York Times.

Bland annat hävdar advokaten Lizzie O’Shea som arbetar med människorättsfrågor att lagen inte bara blir en intern australisk angelägenhet, utan att Australien snarare utsetts av USA och andra allierade stater att gå först med att ge säkerhetstjänst och polis tillgång till krypterade data.

– När du väl byggt verktygen så blir det svårt att hävda att du inte kan ge dem till USA:s regering, eller Storbritannien – det blir något som alla kan använda.


Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!


Och nu fördöms lagen också i kraftiga ordalag av en grupp där de stora it-jättarna ingår, the Reform Government Surveillance Coalition, rapporterar Techcrunch.

I ett uttalande skriver gruppen att den nya lagen är djupt bristfällig, alltför bred, och saknar oberoende tillsyn. Dessutom anser de att den ”underminerar it-säkerheten, de mänskliga rättigheterna och rätten till integritet för våra användare”.

I gruppen ingår Google, Apple, Microsoft, Facebook, Twitter, Dropbox, Linkedin, Oath, Evernote och Snap.

Företagen säger också att de tänker sätta hård press på politikerna så att de tar itu med bristerna i lagen så snart parlamentet samlas igen nästa år.

Även Cisco och Mozilla har skickat in klagomål kring den nya lagen till det australiska parlamentet.

Läs också: 
Australien på väg att få anti-krypteringslag – teknikjättar tvingas lämna data till polisen
Datainspektionen: Nej till hemlig dataavläsning