Det här uppger Gävle och Sandviken i ett pressmeddelande under tisdagseftermiddagen. Den 130 hektar stora ytan motsvarar 260 fotbollsplaner. Det framgår inte av detta pressmeddelande vad Microsoft ska använda marken till – men mot bakgrund av att såväl Amazon Web Services, Google och Facebook byggt eller har planer på att bygga datacenter i Sverige är det en inte alltför långsökt tanke att Microsoft har liknande planer för sin snabbt växande molnverksamhet.

Microsoft självt vill inte heller kommentera huruvida den inköpta marken ska användas till att bygga datacenter eller för något annat syfte. Therése Treutiger, vice vd på Microsoft Sverige, säger till Computer Sweden:

– I dag är vi glada över att kunna bekräfta att Microsoft köper stora markområden i Gävle och Sandvikens kommun. Microsoft ser Sverige och Norden som en attraktiv region för en fortsatt expansion i Europa. I takt med att planerna för marken utvecklas kommer vi kunna delge mer information.

Tomas Sokolnicki som har titeln senior investment advisor på Business Sweden, säger i en kommentar i pressmeddelandet:

– Vi är mycket glada att Microsoft, ett av världens högst värderade bolag, har beslutat att köpa mark i Sandviken och Gävle. Det här är ett första men mycket viktigt steg mot att etablera en ny verksamhet, och dra nytta av den infrastruktur och kompetens som finns i regionen. Vi har jobbat hårt fram till detta ögonblick och ser verkligen fram emot det fortsatta gemensamma arbetet.

Hos lokalpolitkerna, som fattade beslutet om försäljning vid extrainkallade kommunstyrelsesammanträden i dag, är det mungiporna uppåt:

– Det är väldigt spännande att ett företag som Microsoft, med en sådan magnitud inom den digitala infrastrukturen, är intresserad av stora markområden inom vår region. Vår målsättning är att detta blir en av regionens största industriella etableringar, säger Patrik Stenvard, M, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

– Att världsledande företag visar intresse för vår region stärker vår attraktionskraft och erbjuder spännande utvecklingsmöjligheter. Affären kan förstärka Gävle-Sandviken som en modern industriregion med ännu ett internationellt företag, säger Peter Kärnström, S, kommunstyrelsens ordförande i Sandviken.

Läs också: 
Så ser Amazons svenska superbygge ut från ovan
Här intar Amazon Web Services Katrineholm – nu hoppas staden på ett lyft