Statens servicecenter kom i början av förra året med en rapport där man pekade på hur en samordning av den statliga it-driften kan spara miljardbelopp.

Några månader senare briserade skandalen kring Transportstyrelsens outsourcing och i augusti gav regeringen Försäkringskassan i uppdrag att erbjuda säker it-drift åt andra myndigheter.

Försäkringskassan har sedan tidigare systemdrift för vissa av Pensionsmyndighetens förmåner. Även datacentertjänster för Pensionsmyndigheten tillhandahålls numera hos Försäkringskassan.

Dessutom har den nya Digitaliseringsmyndigheten, Digg, som kom på plats i början av hösten lagt all sin drift hos Försäkringskassan från start.

Och från årsskiftet är det dags för Statens Servicecenter att följa det råd man själv gav i rapporten – då flyttar även de över sin it-drift.

– Det ska rulla från den 1 januari. Vi får också in några små myndigheter som Barnombudsmannen, säger Stefan Olowsson, cio på Försäkringskassan.

Han berättar att det finns en lista på 20-25 myndigheter som man för samtal med.

Stefan Olowsson
Stefan Olowsson.

– Men vi har en begränsad kapacitet att diskutera med dem. Vi är ju inte en outsourcingkonsult utan en driftleverantör i staten. Vi kan lösa drifttekniska problem men inte andra tekniska bekymmer som de ofta också behöver hjälp med.

Samtidigt har det funnits en del hinder på vägen. Bland annat skapade en dom från Kammarrätten en del oro förra hösten. I korthet handlar det om hur mycket och på vilket sätt myndigheter kan samverka utan att det ska bryta mot lagen om offentlig upphandling.

I januari beslutade Försäkringskassan ändå att köra vidare med regeringsuppdraget.

– Det enda man kan säga nu är att rättsläget är oklart, sa Stefan Olowsson då till Computer Sweden.

Ändå är frågan om en gemensam statlig it-drift inte okontroversiell. Den sticker rejält i ögonen på de stora outsourcingleverantörerna.

– Det finns många organisationer som har investerat miljarder i att driva molntjänster och som har jobbat länge med att leverera it-drift. Jag har svårt att förstå varför man ska lägga ett sådant uppdrag på en myndighet som redan har ett annat uppdrag, som är mer angeläget. Är det inte bättre att man ägnar sig åt det istället och låter den som är specialist på it-tjänster ta hand om det, sa Bengt-Göran Kangas, som basar över offentlig sektor på Evry till Computer Sweden i våras.

Men Stefan Olowsson framhåller att Försäkringskassan har en it-avdelning med över 1 000 anställda som omsätter 1,5 miljarder kronor om året.

– Det gör att vi har både en djup och bred kunskap om frågorna. Vi tycker att staten bör utnyttja den kompetensen på det sätt som vi ser nu där statlig säker drift sköts av staten och inom landets gränser, säger han.

Läs också: 
Efter Transportstyrelsen: Försäkringskassan tar hand om myndigheters it-drift
Försäkringskassan går vidare med gemensam drift – ”vi kör på så får vi se var det slutar”