Som Computer Sweden skrev i går blev det Telia och Net4mobility, det vill säga Tele2:s och Telenors gemensamma bolag, som lyckades ta hem frekvensutrymme i den stora auktionen av 700 MHz-bandet. Den totala summan för vinnande bud i den första delen av auktionen var drygt 2,8 miljarder kronor.

Tre däremot blev utan frekvensutrymme. Nu meddelar i alla fall mobiloperatören att de kommer att överklaga utfallet.

– Det positiva klirret i statskassan idag kan visa sig dyrköpt imorgon. Frekvenser är mobilbranschens viktigaste resurs och måste fördelas klokt. Vi riskerar allvarliga konsekvenser för svenska mobilkunder och för Sverige som ledande it– och telekomnation, säger Johan Johansson, vd för Tre Sverige.

I ett pressmeddelande menar Tre att ”utformningen har gjort det möjligt för de resursstarkaste aktörerna att förvärva den värdefulla delen av 700 MHz-bandet, vilket snedvrider konkurrensen på mobilmarknaden ytterligare, där de största aktörerna får en mycket stark ställning”. Operatören anser att ”utformningen av auktionen strider mot flera EU-direktiv, regeringens instruktion för PTS samt myndighetens egna föreskrifter om att agera konkurrensfrämjande”.

– Vi har tidigare påtalat att PTS gjort en bristfällig analys om effekterna för konkurrenssituationen på svensk telekommarknad. Vi avser därför att driva frågan vidare och få det rättsligt prövat, säger Johan Johansson.

Läs mer:
Tre överklagar PTS omtalade auktion: “Försämrar konkurrensen”
Full fart på 5g-auktionen – nu över två miljarder