Så kom det då till slut, det efterlängtade beskedet om att Microsoft köper mark i Sverige. Vi har tidigare skrivit om hur Microsofts partnerled oroar sig över att AWS och Google båda satsar svenskt medan Microsofts planer varit desto vagare.

Men igår tog it-jätten bladet från munnen, även om det i själva verket var de båda kommunerna Gävle och Sandviken som gick ut med nyheten om att Microsoft köpt 130 hektar mark. Precis som Google gällande sin mark i Avesta kommun vill Microsoft inte kommentera vad man ska använda marken till. Men skulle det visa sig att den ska användas till något annat än att bygga datacenter vore det onekligen lika spännande som överraskande.

Och det innebär alltså att vi inom kort utöver Facebook i Luleå även kan ha de tre molnjättarna AWS, Google och Microsoft stationerade i Sverige, och att centrala delar av det fortsatta molnkriget kommer att utspela sig på orter som Eskilstuna, Katrineholm, Västerås, Avesta, Sandviken och Gävle.

Att Microsoft, som historiskt är den av molnjättarna som har haft störst avtryck i partnerledet, nu satsar svenskt är så klar väldigt välkommet.

Microsoft Gästrikland
Microsoft köper mark utanför Gävle och Sandviken.

– Det är häftigt. Det var längesedan det hände så mycket på infrastrukturområdet som det gör just nu, säger Staffan Strand, ansvarig för Global Technology Operations på CGI, som är övertygad om att ett Microsoftdatacenter skulle innebära en extra skjuts.

– Ju tillgängligare det publika molnet blir för svenska verksamheter desto bättre blir det för oss på medellång sikt. Det gör att det blir lättare att flytta till det publika molnet och att den del som är i eget datacenter blir mindre. Ett ökat användande av molntjänster har en positiv inverkan på outsourcingen. Sedan är det så klart även musik för våra öron på CGI att det driver mycket konsultarbete att göra de flyttar som krävs, så det påverkar positivt även där.

Johan de Verdier, ansvarig för M&A på Candidator DGC, välkomnar också sin partners besked med öppna armar, och kommenterar ett eventuellt datacenter på följande sätt:

– Vi ser väldigt positivt på det för vi tror att en kombination av publika molntjänster och våra egna drifthallar är en nyckel till framgång. Väldigt mycket av det vi levererar till våra kunder är oberoende av hur själva drifttjänsten levereras, säger han och bekräftar även hur efterlängtat det varit i Microsofts partnerorganisation IAMCP.

– Jag är med i den svenska IAMCP-styrelsen och vi har länge önskat Azure på svensk mark. Eller kanske snarare svensk luft eftersom det är moln vi pratar om.

För Patrik Skragge, som är ansvarig för Avegagruppens molnbolag, är det tydligt att mer moln i Sverige innebär bättre affärer.

– Om det leder till att ytterligare en av de tre stora skaffar en hall i Sverige så vore det jättekul, säger han om Microsofts markförvärv.

– Det är trist att sälja med argument som var järnen finns, det är roligare att istället prata om funktioner och tjänster. Många är rädda att Sverige ska hamna i bakkant internationellt när det gäller till exempel AI, men en koncentration av datahallar i Sverige tror jag kommer vara väldigt positivt.

Ateas vd Carl-Johan Hultenheim vill inte uttala sig specifikt om datacenter, men konstaterar att det alltid är positivt när it-jättarnas blickar och investeringar riktas mot Sverige.

– Eftersom jag inte vet exakt vad de ska hitta på så vet jag inte, men alla investeringar som görs i Sverige är väldigt positiva för våra kunder och ger oss möjlighet att bygga vidare på nya hybrida plattformar. Och att de väljer att investera i Sverige förstår jag. Vi är framgångsrika när det gäller att ta fram nya tjänster och utveckla dem på global basis, säger han.


Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka! Webbdagarna Stockholm 19-20 mars. Boka nu!

Läs också: 
Microsoft köper 130 hektar mark i Norrland – för 269 miljoner
Här intar Amazon Web Services Katrineholm – nu hoppas staden på ett lyft