Nu används Microsofts samarbetsverktyg Teams av fler organisationer än konkurrenten Slack. Åtminstone att döma av en rapport som undersökningsföretaget Spiceworks gjort bland 901 organisationer i Nordamerika och Europa. Detta skriver nyhetssajten Geekwire.

21 procent av deltagarna i undersökningen använder Teams, 15 procent använder Slack.

Den mest populära chattappen är emellertid Microsofts Skype for Business, som 44 procent av företagen använder.

Sveriges största event inom digitala affärer är tillbaka!
Webbdagarna Stockholm 19-20 mars, Boka nu!

Den här undersökningen är en uppföljning på en studie som gjordes tidigt 2017, då Teams ännu inte introducerats brett i företagsvärlden. Då hade Teams bara tre procent av användarna, medan 16 procent använde Google Hangouts och 13 procent Slack.

– Den plötsliga ökningen för Microsoft Teams beror sannolikt att det finns tillgängligt utan extra kostnad för Office 365-användare, säger Peter Tsai, analytiker på Spiceworks till Geekwire.

– Även om Skype for Business behållit ledningen så lägger Microsoft mer kraft på att göra Teams till standard­kommunikations­appen för Office 365, vilket gör att fler organisationer provar på. Som ett resultat kommer förmodligen användandet att dubblas de kommande åren.

Det ska dock sägas att den här undersökningen inte riktigt ger svar på hur aktiva användarna är. Till exempel mäter Slack hur många som dagligen använder deras verktyg – en siffra som ligger på åtta miljoner, varav tre miljoner betalande.

Läs mer: Slack, Google eller Microsoft? – analysverktyg vapen i slaget om företagschatten