När Amazon Web Services kallade till presskonferens i december utan att på förhand berätta mer än att de skulle presentera två nyheter – var stora delar av landets samlade presskår på plats. Spekulationerna hade nämligen gått att det var e-handelsjätten Amazon som nu skulle lanseras i Sverige – och att självaste Jeff Bezos skulle vara på plats.

Besvikelsen hos, åtminstone den delen av media som inte har som uppgift att bevaka it-branschen, var stor när det visade sig att det ”bara” var AWS nya datacenters som slog upp portarna – och att Bezos inte alls fanns på plats. Det visar lite hur het e-handelskungen har blivit i hela världen.

Här är ett axplock av de rubriker som Jeff Bezos har skapat under året:

Blir världens rikaste person – genom tiderna:
I början av året kunde Bezos under stor uppmärksamhet titulera sig världens rikaste person, inte bara just då, utan genom alla tider. Då uppgick hans rikedomar till 105,1 miljarder dollar och han petade därmed ner Bill Gates från tronen (Gates satt 1999 på en förmögenhet på 100 miljarder dollar).

Den största delen av hans förmögenhet består av aktier i Amazon, men han är också ägare i Washington Post och i rymdbolaget Blue Origin.
Det finns dock en brasklapp när det gäller just titeln världens rikaste person genom tiderna. 1300-talskungen Mansa Moussa av Mali, brukar av historiker räknas som den rikaste någonsin. Men hans förmögenhet har det aldrig gått att sätta ett värde på. Han beskrevs som ”rikare än någon kan beskriva”.

Startar miljardfond för hemlösa:
Också när det gäller det sociala ansvarstagandet i företagsvärlden följer Bezos i Bill Gates fotspår. Tillsammans med sin fru MacKenzie startade han en fond på två miljarder dollar för att hjälpa hemlösa familjer och för att skapa ett nätverk av icke-vinstdrivna förskolor i områden med låg medelinkomst.

Fondens vision går under devisen: Inget barn ska sova utomhus.
Bezos själv skrev i en bloggpost att ”vi kommer att använda oss av samma principer som drivit Amazon”. ”Det viktigaste är en genuin och intensiv kundbesatthet. Här är det barnet som är kunden”.

Följetongen om det andra huvudkontoret.
Sedan Jeff Bezos startade upp Amazon 1994 har e-handelsjätten haft sitt högkvarter i Seattle, Washington i det nordvästra hörnet av USA – men företaget har länge haft planer på ett andra huvudkontor, HQ2, på ostkusten. Det har varit en riktig följetong i amerikansk och internationell media om var detta skulle placeras. Från början tävlade 238 städer om Amazons gunst men i november rapporterades det om att Amazon valt inte en utan två platser: New York City och Arlington, strax utanför Washington DC.


Premiär! Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen.
Teckna en gratis prenumeration här.


Förbjuder Powerpoint på möten.
Den som följer Jeff Bezos vet att mycket av rapportering också handlar om hans syn att driva företag, hur han tänker vid rekryteringar och uppsägningar. En av de stora snackisarna under året blev ändå lite otippat hur han vill ha sina interna möten. Bland annat är det förbjudet att använda Powerpointpresentationer undermöten på chefsnivå i företaget. Han vill ha en ”berättande struktur” och i stället för att läsa ett antal punkter på en Powerpointpresentation börjar i stället mötet med att alla får läsa igenom ett sex sidor långt pm som är strukturerat som en berättelse och som har ”riktiga meningar, ämnesord, verb och substantiv”.
Därefter diskuteras ämnet.
Jeff Bezos har också sagt att han är ett stort fan av anekdoter i företag. Ofta ger kundernas anekdoter om företaget mer insikter än data anser han.

”Amazon kommer att gå i konkurs”
Det här är ett Bezos-citat som spreds som en löpeld över hela världens nyhetssajter under hösten. Det var under ett möte med anställda som företagets vd gjorde det oväntade uttalandet att Amazon trots alla framgångar en dag kommer att misslyckas och gå i konkurs – men att det ögonblicket kan skjutas upp genom att fokusera på kunderna.

– Faktum är att jag förutspår att Amazon kommer att misslyckas, sa Jeff Bezos under mötet. Amazon kommer att gå i konkurs. Om man tittar på stora företag så tenderar deras livslängd att ligga på över 30 år, inte över hundra år.

– Om vi börjar fokusera på oss själva i stället för att fokusera på våra kunder, så är det början på slutet. Vi måste försöka att fördröja den dagen så länge som möjligt.

Läs mer: 
Efter att ha nått den magiska gränsen – vad kan stoppa framrusande Amazon?