Det säger Peter DeSantis, chef över global infrastruktur på Amazon Web Services, till Computer Sweden inför molnjättens öppning av sina datacenter i Mälardalsregionen.

– När vi bygger nya regioner och geografier så är det betydande investeringar, det handlar inte bara om att öppna ett nytt datacenter, som det är för en del leverantörer, utan det är hela regioner vi bygger, tre självständiga ”availability zones”.

– Listan är lång på de platser vi vill vara på, men det går ju inte att vara överallt. Därför lägger vi mycket tid, både internt och genom att lyssna på våra kunder, för att förstå vilka affärsmöjligheter som finns i ett land och hur krävande kunderna är, till exempel.

Den gångna decemberveckan har det hänt mycket på den svenska datacenterfronten. Förutom att AWS under onsdagen slog upp sina datacenter så har Microsoft köpt på sig 130 hektar mark i Gävle och Sandviken, och även om de ännu inte meddelat vad den här investeringen ska användas till så ligger det ju nära till hands att tro att de ska bygga just datacenter. Även Google har köpt mark i Sverige, i Dalarna närmare bestämt.

Peter DeSantis, chef över global infrastruktur på Amazon Web Services
Peter DeSantis, chef över global infrastruktur på Amazon Web Services, under företagets re:Invent i Las Vegas.

Hur kommer då svenska företag märka att AWS driftsatt sina datacenter här i Sverige?

– Det första är att de kommer att kunna behålla sina data i Sverige. Det är många organisationer som vill kunna behålla sina data inom landet, och det gör att de får ett större förtroende för tjänsterna.

– Den andra stora skillnaden är att latensen kommer att förbättras, säger Peter DeSantis.

Latens betyder ungefär fördröjning eller väntetid. Det är alltså den tid som det av tekniska skäl tar att hämta data.

– Nu ligger ju Sverige ganska nära andra europeiska datacenter, som till exempel de i Frankfurt, men det finns kunder som ställer väldigt stora krav på latensen, och i och med att vi öppnar upp datacenter i Sverige kan vi förbättra det här ytterligare. Det kommer också företag i de andra nordiska länderna att kunna dra nytta av.

Premiär! Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen.
Teckna en gratis prenumeration här.

Såväl AWS som de största rivalerna Google och Microsoft bygger nu datacenter över hela världen. Förra året lanserade AWS i Frankrike och Kina, i år i Sverige, och därefter står Bahrain, Hongkong och Milano på tur. Därtill ska de lansera ett andra myndighetsmoln i USA.

Peter DeSantis säger att det här kommer att fortsätta, av ungefär samma skäl: Data ska kunna stanna kvar inom ett lands gränser och latensen ska förbättras.

– Vårt globala fotavtryck är ganska bra distribuerat. Det största problemet vi har ur det perspektivet är Afrika i dag, men vi öppnar nya datacenter i Kapstaden i Sydafrika 2020, och det kommer att hjälpa till med det här.

Läs mer:
Nu är Amazon Web Services svenska serverhallar i drift
Microsoft köper 130 hektar mark i Norrland – för 269 miljoner