En konflikt som pågått under hela året är den mellan Apple och chipptillverkaren Qualcomm.

Den inleddes redan förra året då Apple lämnade in en stämningsansökan mot Qualcomm, där de kräver nästan en miljard dollar i skadestånd efter att de anser att chipptillverkaren tar ut ”orimliga” licensavgifter för sin mobilteknik. Apple hävdar att Qualcomms licensmodell utgår från det slutliga säljpriset för en enhet, vilket gör att tillverkare som säljer dyrare telefoner får betala mer.

Därefter har turerna varit många. Qualcomm har slagit tillbaka med en egen stämning där de anklagar Apple för att ha brutit avtal och för att sprida felaktig information.

Så sent som i november i år var det ingen fredspipa i sikte. Då rapporterade nyhetskanalen CNBC att det inte pågår några samtal för att nå en förlikning i den här sega tvisten. I stället förbereder sig Apple för en domstolsprocess. Nu i december meddelades det att rättegången kommer att äga rum i april nästa år. 

Några som inte heller rökte fredspipa under 2018 är Oracles grundare Larry Ellison och Amazon Web Services vd Andy Jassy. De båda har en lång historia av att kritisera varandras företag.

Ellison använde sitt huvudanförande på Oracle Openworld till att kritisera AWS både vad gäller säkerhet, kostnad och prestanda. Under hela sitt tal återkom han till att Amazon Web Services tar för mycket betalt av sina kunder och garanterade att de som flyttar över till Oracles moln halverar sina databaskostnader.

– Vi ger dig inte dyra räkningar för att flytta data fram och tillbaka, in och ut ur ditt moln. Amazon tar en förmögenhet för att flytta data ut från ditt moln, sa han från scenen.

Men han fick svar på tal av Andy Jassy under dennes keynote på AWS re:Invent i Las Vegas i november. ”Folk är dödströtta på de gamla databasleverantörerna”, sa han bland annat.

– Den gamla världens databaser som Oracle och SQL Server är dyra, har stora inlåsningseffekter och saknar kundfokus.

Och när han visade upp de största leverantörernas marknadsandelar för molninfrastruktur i presentationen passade han på att skjuta in en bild på Ellison under den minsta kategorin ”övrigt”.

Värt att notera i det här bråket är att AWS fortfarande är kund till Oracle, men detta har Jassy sagt att han vill ändra på, och att de steg för steg tar sig ur den relationen.

Premiär! Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. 
Teckna en gratis prenumeration här.

En konflikt som vägrar ta slut – och som dessutom blossade upp på nytt under 2018 – är den om huruvida Google brutit mot upphovsrätten då de använde Java-api:er när de byggde mobiloperativsystemet Android.

Det här är ett bråk som går tillbaka till 2010 då Oracle stämde Google för att 11 500 rader Javakod användes i Android-systemet.

Tvisten kokar ner till: Är API:erna som utgör kärnan i Javaplattformen skyddade av upphovsrätten, och under vilka förhållanden kan man kopiera dem?

En domstol gav under året Oracle rätt i ett överklagande efter att Google vunnit tidigare delsegrar. Men sista ordet i den här segdragna konflikten är inte sagt.