Blockkedjan drar till sig ett allt större intresse – även om få företag verkligen hittat skarpa användnings­områden. I en ny rapport från Linkedin rankas de jobb som växer mest i USA, och där hamnar blockkedje­utvecklare överlägset först, rapporterar vår amerikanska systertidning Computerworld. Antalet jobbannonser som söker blockkedje­utvecklare har 33-faldigats det senaste året.

Maskininlärnings­expertis är också hett villebråd. Under samma period har efterfrågan på maskininlärnings­utvecklare 12-faldigats.

Linkedins chefsekonom Guy Berger är inte överraskad över intresset. I ett blogginlägg skriver han att den ökade efterfrågan på proffs inom maskin­inlärning och dataanalys började märkas redan i förra årets rapport.

– Det kommer inte heller som någon chock att blockkedj­eutvecklare toppar listan efter att intresset för blockkedjan och kryptovalutor börjat dra iväg i år.

Och Linkedin är inte ensamt om att notera trycket på blockkedje­relaterade jobb.

– Affärssystem och blockkedje­jobb är hett efterfrågade. Där kan man se fram mot att lönerna stiger framöver, säger Victor Janulaitis, vd på Janco Associates som genomför årliga löneenkäter.

Och när Berkeley-universitetet lade upp en onlinekurs kring kryptovalutor och blockkedja för företag skrev tusentals upp sig på den.

Även på jobbsökarsajten Hired märks också suget efter blockkedje­proffs. Där har man sett en 400-procentig ökning i efterfrågan, enligt vd:n Mehul Patel.

Han konstaterar också att blockkedje­utvecklare inte ännu är en helt fristående jobbtitel, utan ofta ingår i stället blockkedja ofta som ett kompetens­område för backend-utvecklare och maskininlärnings­utvecklare.