I dag kom domen i målet mellan Telia och Copyswede. Copyswede kräver privatkopieringsersättning på tre kronor per gigabyte för de Iphone som Telia sålt från 2009 och framåt.

Och tingsrätten går på Copyswedes linje och anser att den begärda avgiften är motiverad. Det innebär att Telia ska betala drygt 107 miljoner kronor i ersättning och drygt åtta miljoner i rättegångskostnader.

Det här är första gången som ersättningsfrågan för smarta mobiler har prövats. Från Elektronikbranschens sida varnar man för att domen i förlängningen kan leda till påtagliga prishöjningar för konsumenterna eftersom de behöver betala ersättning för hela mobilens lagringsutrymme.

”Ju större lagringsutrymme mobiltelefonen har desto mer måste konsumenten betala” skriver Klas Elm vd för Elektronikbranschen i en kommentar.

Samtidigt är hela konstruktionen med privatkopieringsersättning ifrågasatt. I våras uppmanade en enig riksdag regeringen att se över den så kallade kassettskatten. I riksdagsbeslutet uppmanades regeringen att ”tillsätta en utredning där möjligheten att införa ett system där staten har ansvaret ska övervägas”.

Och i en kommentar till det sa Klas Elm att han räknade med att nästa regering – oavsett färg – tar itu med det.

Domen kan överklagas senast den 8 januari 2019.

Läs också: 
Trots alla segrar i domstol – Copyswede väntar fortfarande på miljonerna
Copyswede får rätt igen: datorer och surfplattor beläggs med hårddiskavgift