De självkörande bilarnas oskuld

Det var den 19 mars som en självkörande bil som ingick i Ubers testverksamhet körde på och dödade en kvinna i Tempe i delstaten Arizona i USA. Bilen, en ombyggd Volvo XC90, framfördes per automatik med en testförare bakom ratten, då kvinnan dök upp framför bilen och blev påkörd utan att automatiken reagerade.

Detta var den första dödsolyckan med helt självkörande bilar, och därmed sprack nollan för tekniken. Många av förespråkarna för självkörande bilar har framhållit just säkerheten som ett plus jämfört med mänskliga förare, vilket fick sig en törn i och med denna tragiska olycka. Naturligtvis dödas oerhört många fler människor i trafiken med manuellt framförda bilar.

Google Plus

Google+

Droppen för Google blev en dataläcka från sociala medier-tjänsten Google+ som kan ha läckt en halv miljon användaruppgifter. Men Google+ blev aldrig den succé Google hade hoppats på. I samband med att Google gick ut offentligt om dataläckan passade företaget på att avisera nedläggningen av Google+ för privatanvändare. Tjänsten lever kvar för företagsanvändare.

Google Inbox

Till skillnad från Google+ blev e-postklienten Inbox snabbt populär bland användarna, speciellt som e-postklient på mobiler där det innovativa användargränssnittet bidrog till ett smidigt handhavande på de mindre skärmarna. Inte minst är det hur Inbox automatiskt grupperar meddelanden som uppskattas av användarna.

Det var i september som Google meddelade dödsbudet för Inbox som definitivt stängs ned i mars 2019. Motivering är att företaget inte vill upprätthålla två olika produkter med samma funktion, med tillhörande olika kodbaser. För oss som sörjer Inbox ligger det en liten tröst i att de flesta smarta funktioner förts, eller kommer att föras, över till den vanliga Gmail-klienten.

Udda betaltjänster

WyWallet, Snapcash och Glase är alla tre olika betaltjänster för mobilen som dog, eller vars snara död meddelades, under 2018. Saknad av få, får vi förmoda, annars hade de troligen fått leva.

Denna marknad är knepig; det råder ingen brist på idéer, men det är svårt att skala till många marknader med olika valutor och regleringar. Konkurrensen från lokala tjänster är också svår att hantera. I Sverige dominerar ju Swish med sitt de facto-monopol.

Edge

Microsoft EdgeHTML

Minns du när Internet Explorer, i synnerhet IE6, totalt dominerade marknaden för webbläsare? Idag har dess arvinge Edge bara fyra procent av marknaden; istället är det Googles Chrome som dominerar med i runda slängar 70 procent av alla internetsurfare i sin hand.

Även om marknadsandelen för Edge är förhållandevis liten var det få som trodde att Microsoft skulle ge upp, men i början av december meddelade Microsoft att de överger renderingsmotorn EdgeHTML till förmån för Googles Chromium. Webbläsaren Edge finns alltså kvar, men kommer bygga på Googles teknik.

bitcoin

Kryptovalutornas värde

Den 17 december 2017 stod värdet för bitcoin i 20 000 dollar, och marknaden hyperventilerade. Sedan dess har värdet för bitcoin, och många av dess kryptiska kusiner, rasat i värde, för bitcoins del med i runda slängar 85 procent. Idag, när detta skrivs, beroende på vilken volatil minut du frågar, står bitcoin i 3450 dollar.

En ljusning ligger i att den underliggande tekniken, blockkedjorna och de distribuerade liggarna, blir allt mer accepterade och attraktiva för många företag, inte minst inom logistik och finans.

Cambridge Analytica

Det må vara hänt att Facebook tog ordentligt med stryk, inte minst pr-mässigt, men även dess börsvärde, efter att användaruppgifter för miljarders användare varit tillgängliga för i stort sett vem som helst med en marknadsföringsbudget, men fallet blev riktigt hårt för analysföretaget Cambridge Analytica vars konkurs blev ett faktum i maj.

Cambridge Analytica använde personuppgifter på ett sätt som bröt mot Facebooks regler och använde dessa för att försöka påverka väljarna i den amerikanska valrörelsen i presidentvalet 2016, och i samband med Brexit-omröstningen i Storbritannien.

Erotiken på Tumblr

En av de sista seriösa platser där det gick att publicera och ta del av erotik var Tumblr som i november meddelade att de kommer ta bort detta innehåll från tjänstens publika innehåll. Tumblr tog bort sin app från Apples App Store efter beskyllningar om att där skulle finnas barnpornografi. Appen publicerades igen efter att Tumblr gjort en rensning.

Porr eller inte, många, inte minst de kvinnor som var aktiva inom Tumblrs erotikkanaler, blev besvikna över att de inte längre kunde publicera sitt erotiska innehåll på Tumblr. De flesta bedömare tycks ha betraktat det mesta av det erotiska innehållet på Tumblr som seriöst, det vill säga frivilligt och mer i form av erotisk konst än ren och skär porr.

Apple Airport

Det tog ett tag, men till slut gick Apple ut med att de slutar med att leverera routrar till hemanvändare och mindre företag under varumärket Airport. Beskedet var väntat eftersom Apple inte presenterat en ny modell sedan 2011.

I april meddelade Apple att när alla Airports är slut i butik, så är de slut för gott. Detta resulterade i en rusning till butikerna och Airport Extreme basstationer, den sista modellen, blev helt slutsåld i maj. Som ett sista avsked gav Apple ut en mjukvaruuppdatering till Airport med stöd till Airplay 2, Apples standard för ljudöverföring.

MacBook Pro 2015, Iphone SE, Iphone 6S, Iphone X

Liemannen fortsatte sitt arbete inom huset Apple med att avliva den sista "gamla hederliga” MacBook Pro från 2015 (den utan Touch Bar), och när han ändå var igång pensionerades även Iphone SE, 6S och faktiskt X, vars gener dock lever kvar i XR och XS.

Honda Asimo

Herr (Fru?) Asimo, en av de första humanoidiska, och trevliga, robotarna i världen läggs ned. Hen har ändå varit med ett tag – det går många robotår på ett människoår – men generna lever vidare i nya modeller, varav flera presenterades under CES 2018.

Yahoo Messenger

Yahoo Messenger

Yahoos IM-tjänst Messenger är (var) internethistoria, men alla kanske inte minns den med kärlek – den hade lite olika kvaliteter. Tjänsten togs över av moderbolaget Oath eller Verizon Media Group, men lades ned i mitten av juli.

Kuri

Den pipande och blippande och alldeles underbara lilla rullande roboten Kuri gjorde braksuccé på CES både 2017 och nu i 2018, men Mayfield Robotics, som ligger bakom Kuri meddelade i mitten av juli att de lägger ned produktionen och återbetalar alla ordrar. Den tyska jättekoncernen Bosch ser inte hur den skulle kunna passa in i deras enorma produktutbud, och eftersom Bosch låg bakom mycket av finansieringen av Kuri, är det dem som har sista ordet.

Theranos

Det en gång så hotta företaget med en idé om att skapa en revolutionerande blodanalys-apparat värderades till nio miljarder dollar, tills en skandal brakade loss då det visade sig att företaget bluffat sina testresultat – produkten funkade aldrig, och det visste företagets ledning hela tiden. Blodanalysatorn höll inte alls vad den lovade, företaget hade sparkat de flesta anställda i maj, och i september gick det i konkurs.

Geocities

Jo, faktiskt, det hängde kvar bra länge i Japan, men de sista sidorna har ett utgångsdatum satt i mars 2019. Geocities ägdes en gång av Yahoo, och var en slags prototyp till dagens sociala medier där medlemmarna kunde publicera (extremt fula) sidor och samverka med varandra.

Läs också: 
Efter dödsolyckan: Arizona stoppar Ubers försök med självkörande bilar
Tack och adjö – Google dödar Inbox