Huawei ska investera två miljarder dollar över den kommande femårsperioden i en riktad satsning på cybersäkerhet – för att anställa folk och uppgradera utvecklingsverksamheten. Det skriver nyhetstjänsten Reuters.

Detta efter att den kinesiska telekomjätten de senaste veckorna figurerat i medierna i ett par negativa sammanhang: Bland annat greps finanschefen Meng Wanzhou i Kanada på USAs begäran, misstänkt för att ha brutit mot de amerikanska sanktionerna mot Iran.

Dessutom har Huawei blivit utestängt från 5g-utbyggnaden i USA, och förbjudits från att vara med och bygga 5g-näten i Australien och Nya Zeeland med motiveringen att deras utrustning skulle kunna användas för spionage. Detta har Huawei hela tiden förnekat och menar att det handlar om politik. .

– Att låsa ute konkurrenter från en spelplan gör inte dig själv bättre, sa styrelseordföranden Ken Wu på en presskonferens där säkerhetssatsningen presenterades.

– Vi tycker att alla anklagelser vad gäller säkerheten för Huawei borde baseras på bevis. Utan faktiska bevis kan vi inte acceptera utan motsätter oss de här påståendena.

Ken Wu sa också att Huawei har kommunicerat med myndigheter över hela världen vad gäller deras verksamhets självständighet.

Vidare uppgav Wu att Huawei har säkrat mer än 25 kommersiella 5g-kontrakt. Företaget ska vidare ha levererat mer än 10 000 basstationer för 5g, skriver Reuters.

Läs mer: Inga hinder för kinesisk teknik när svenska 5g-auktioner drar igång