I vanliga fall är AWS, Microsoft och Google konkurrenter på den globala molnmarknaden, men Malta verkar vara mötesplatsen, och utveckling påp energiområdet verkar vara den enande faktorn.

Det är visserligen inte de officiella bolagen som gör gemensam sak, men representationen från de tre molnjättarna är tydlig. AWS Jeff Bezos och Microsofts grundare Bill Gates är båda involverade i Malta, ett bolag sprunget ur Googles moderbolag Alphabet, som ska experimentera fram nya möjligheter inom energiområdet.

Jeff Bezos roll är att han finns med på listan över tunga namn som investerat, och Bill Gates är styrelseordförande i bolaget, som nu har fått in 26 miljoner dollar. Det skriver Bloomberg News, vars huvudägare Michael Bloomberg också finns med på listan av investerare. På listan finns även svenska Alfa Laval.

Med de nya finansiella tillskotten ska Malta fortsätta att utveckla sin energisatsning, som går ut på att använda smält salt och kylvätska till att lagra el från förnybara källor som sol och vind.

– Den utmaning som vi ser framför oss är att gå in i nästa lagringsfas med nästa generations teknologi, säger bolagets vd Ramya Swaminathan till Bloomberg.

Läs också:
AWS fortsätter storsatsa i Katrineholm – bygger fler datahallar
Nu ska Elgiganten börja kränga solceller