Kinesiska staten har i hemlighet övervakat kommunikationen mellan europeiska regeringsorganisationer och flera tankesmedjor i flera år, enligt en rapport från forskare på säkerhetsföretaget Area 1 Security. Rapporten visar att spionaget gett kineserna "tillgång till nätverket för diplomatisk korrespondens inom EU”.

De första tecknen på att något inte stod rätt till kom i april 2015 då Area 1 Security misstänkte att en cyberattack pågick mot mellanstatliga organisationer, utrikesutskottet och finansutskottet, samt fackföreningar och tankesmedjor, skriver ZDNet.

Efter att under en tid spårat kampanjen avslöjade Area 1 att förövarna framgångsrikt infiltrerat det cypriotiska utrikesdepartementet och i och med det även det så kallade COREU-nätverket som är en central kommunikationsplattform för kommunikationen mellan de 28 EU-länderna. Denna plattform används bland annat av Europeiska unionens råd, Europeiska utrikestjänsten och EU-kommissionen.

Area 1 Security tillskriver infiltrationen till den kinesiska staten, och pekar specifikt ut Strategic Support Force (SSF) och cyberförsvarsgrenen inom People's Liberation Army (PLA).

Area 1 skriver i sin rapport att infiltrationen började med en framgångsrik nätfiskeattack mot nätverksadministratörer och seniora anställda, och resulterade i att förövarna kunde plantera in bakdörrar och annan skadlig kod, och upprätta ett nätverk för "command-and-control" (C2) i syfte att stjäla data. Area 1 menar också att denna infiltration är en del av en större kampanj som även involverar FN och den amerikanska fackföreningen AFL-CIO. Sammantaget anses cirka 100 organisationer ha blivit måltavla för PLAs kampanj.

Som ett resultat av infiltrationen har ett antal diplomatiska telegram blivit stulna, som sedan läckt ut och publicerats. Den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina har nämnts i dessa telegram, där president Trump benämnts som en "mobbare” och kinas president Xi Jinping citeras med att ha sagt att hans land kommer inte ge efter "även om handelskriget skadar alla”.

EU:s sekretariat har i en kommentar sagt att EU varit "medvetna om påståendena om en läcka av känslig information” och att ärendet är under utredning.

Läs också:
Misstänkt statssponsrad attack mot Twitter
Google lägger ner plan på sökmotor i Kina efter intern kritik