Att molnets intåg ändrar industrins sätt att arbeta finns det många tydliga exempel på. Sandviks innovationsbolag Sandvik Applied Manufacturing Technologies har tillsammans med Google Cloud och dess partner Avalon Solutions tittat på hur man kan ändra hur tillverkande bolag kan programmera sina metallbearbetande maskiner för de enklare komponenter som utgör majoriteten av all metallproduktion.
Det handlar framför allt om digitala verktyg för programmering av de metallbearbetningsmaskiner som framställs av Sandvik. Det ledet i produktionen har nu underlättats genom att skapa en applikation som tillåter kunden att jobba med 3d hela vägen, istället för att som tidigare skriva ut ritningar i 2d och använda dessa för att programmera tillverkningen av en tredimensionell metallkomponent.
Hugo Nordell, som driver Center of Digital Excellence på Sandvik, säger att man har kunnat minska programmeringstiden med upp till 94 procent.
– Traditionellt sett har bara de största företagen kunnat använda mjukvara i sin produktion, men molnet är en fantastisk möjlighet att förändra hur vi jobbar. Molnet har varit en förutsättning för att det har skett en mognad i industrin, säger han och lyfter fram att det som verkligen sticker ut i det här fallet är hur snabbt det har gått att ändra sättet att jobba.
– Vi har gått från idé till produktion på sju månader. Det skulle vara snabbt även med konsumentmarknadsmått mätt, men med industriella mått är det väldigt snabbt. Snittet för industrin brukar ligga på tre-fyra år.

Sedan Sandvik sjösatt sitt innovationsbolag har man tittat allt mer på hur bolaget kan utnyttja modern teknik i produktionen i större skala. Hugo Nordell med bakgrund från ett eget bolag i San Francisco var en av dem som plockades in för att leda den satsningen. Även om det är tekniken som är grunden i verksamheten är han noga med att det snarare handlar om att kunna visa vilken nytta användandet av tekniken ger kunderna, och hur man kan hjälpa små externa kunder att förbättra sin produktion.
– Vi pratar inte digitalisering eller industri 4.0 med våra kunder. För oss är digitalisering bara ytterligare en uppsättning verktyg som kan göra produktionen bättre, även om en hel del sofistikerad teknik finns gömd i bakgrunden. En tjänst kan bygga på AI eller maskininlärning, men vi pratar inte med kunden om det, utan vi pratar mer om de KPI:er som kunderna styr sin produktion med, säger han.
Och han säger vidare att han är mycket nöjd med det sätt som man jobbar med partnern Google Cloud. Inte minst för att de låter tekniken tala för sig själv och inte diktera var och hur den ska användas.
– Google lyssnar på oss. Jag har träffat mängder med väldigt högt uppsatta chefer under det senaste halvåret och inte någon gång har de försökt berätta för mig hur vår strategi ska se ut. Jämfört med andra bolag vi pratat med är det väldigt annorlunda. Då kan de ibland vilja ta oss tillbaka till ritbordet och ifrågasätta vår kärnaffär. I det här fallet handlar det mer om vad vi kan tillföra i ett partnerskap och vi vet vad vi vill fokusera på och vad vi inte vill hantera på egen hand.
Och för Avalon Solutions är det är en viktig affär ur flera aspekter. Alexander Popovic, som ansvarar för försäljning, är glad att det är fler än bara de svenska unicornbolagen som använder ny teknologi för att utveckla sin affärsmodell.
– Vi är stolta över att fått förtroende av Sandvik att få vara delaktig i detta projekt och vi tror detta är bara början på ett skifte som precis har startat och som är mycket viktigt för att svensk industri ska fortsätta vara konkurrenskraftiga även i framtiden, säger han.
Läs också:
AWS fortsätter storsatsa i Katrineholm – bygger fler datahallar
Så utvecklas molntjänsterna 2019 – trenderna att hålla koll på